Szarvas Péter: jó ütemben halad a békéscsabai piac fejlesztése

2022. július 22. 12:00 | Papp Ádám Sándor

A város történetének legnagyobb piacfejlesztése zajlik jelenleg Békéscsabán. Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy két évvel ezelőtt az első ütemmel kezdődött a rekonstrukció, amikor a régi vásárcsarnok épületét újították fel és korszerűsítették a hűtő-, fűtő berendezésekkel és az új tetőszerkezettel. A korábbi nagybani piac területén is elkezdődött a munka, egy modern, fedett-nyitott vásártér épül és új pavilonsor is készül.

– A magyar kormány 100 százalékos támogatásának köszönhetően, a Modern Városok Program részeként zajlik a fejlesztés második üteme. Épül a több mint 6000 négyzetméteres új vásárcsarnok a régi mellett, amelynek tartópilléreit már láthatták az erre közlekedők. A kivitelező a napokban helyezi fel a hőszigetelt tetőpaneleket. A nagybani piacot kiköltöztettük a Kétegyházi útra, ahol egy 9000 négyzetméteres területen, akár 50-100 árus is elfér a munkájához szükséges nagyobb tehergépjárművekkel. A modernizálás részeként a piac melletti parkolóház már korábban elkészült, az autósok birtokba is vehették. Az épület három szintes, háromszáz autó elhelyezésére alkalmas. Ez nagyon nagy előrelépés, hiszen a piaci forgalomnak mindig rákfenéje volt, hogy az autósok nem tudtak megfelelő parkolóhelyet találni, most ez a parkolóházban biztosított – hangsúlyozta a városvezető.

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

Szarvas Péter kitért arra, hogy a békéscsabai piac régóta nem csupán a vásártér feladatát töltötte be, hanem találkozási pontként is funkcionált.

– Nagyon szeretnek a csabaiak és a vendégek idejönni, nézelődni, beszélgetni még akkor is, ha nincsen határozott vásárlási szándékuk. Elmondhatjuk, hogy a színes csabai piac már most is országos hírű, nagyon sokan tudják, hogy ha Békéscsabára jönnek, akkor érdemes ott is körülnézniük. Az elmúlt hetekben itt voltak a testvérvárosaink vezetői, eljöttünk és megcsodálták a piaci körülményeket, a bemutatott sokféle árut. Azt szeretnénk, hogy a teljes terület korszerűsítését követően, még többen jöjjenek el a vásárcsarnokba, hiszen igazi, helyi látványosság lesz ez a terület is. A vásárláson túl is elidőzhetnek majd itt a vendégek és a csabaiak, akik a helyi gasztronómiába is belekóstolhatnak. A régi büfésort a kivitelező elbontotta, itt is színvonalas, minden igényt kielégítő vendéglátóhelyeket szeretnénk majd létrehozni – tette hozzá a város első embere.

 

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

A polgármester hangsúlyozta, hogy a piacfejlesztés második ütemében a környező utcák is megújulnak. Júniusban kezdődött el a Rózsakert és a vásárcsarnok közötti út rekonstrukciója, ahol új járdasávot alakítanak ki, valamint megújulnak a parkolóhelyek és az út burkolata is.

– Több, mint 12 000 négyzetméternyi új térburkolat lesz a piac környezetében –nem csupán a piac, hanem a környező utcák teljes burkolatcseréje is megvalósul, és a parkolók is új burkolatot kapnak. Új, sétány jellegű járdakapcsolatok lesznek, és arra is ügyeltünk, hogy fákat ültessünk az épületek közé. Több mint 100 fát telepítünk, amelyeknek fontos zöld funkciót szánunk a területen. Arra számíthatnak a csabaiak, hogy nem csupán új vásárcsarnok lesz, hanem minden gondozottabb és rendezettebb lesz a piac környezetében – zárta gondolatait a városvezető.

Szarvas Péter hozzátette: a közterület rekonstrukciója várhatóan idén július végén, míg a vásárcsarnok építése 2023 nyarán fejeződik be.

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

További programok »

FEL