Szarvas Péter: Békéscsaba biztonságos város

2023. május 19. 13:22 | Vincze Attila

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján a május 18-i közgyűlés legfontosabb döntéseit értékelte.

A városvezető beszédét azzal kezdte, hogy a Békéscsabai Rendőrkapitányság 2022-es beszámolójából kiderült: Békéscsaba biztonságos város, az eddig is kiemelkedő adatok tavaly tovább javultak: 787 regisztrált bűncselekmény történt a megyeszékhelyen, 2021-ben még 860 volt ugyanez a szám. Szarvas Péter elmondta, hogy a rendkívül súlyos bűncselekménynek számító rablás, illetve szándékos, befejezett emberölés egyáltalán nem történt 2022-ben Békéscsabán. A közlekedésbiztonsági helyzetet illetően arról számolt be, hogy  belterületen  tavaly a 2021-es évhez képest kevesebb személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt. Elhangzott, hogy országosan a sebesség túllépése, míg helyben az elsőbbség meg nem adása miatt történnek túlnyomorészt a balesetek. A polgármester hangsúlyozta, hogy idén elindul a teljes csabai forgalmi rend felülvizsgálata, amelyben a szakértők értékelik majd a baleseti helyzetképet és ez alapján elképzelhető, hogy lesznek majd változások, különösen az utcák egyirányúsítását illetően.

A békéscsabai tűzoltóparancsnok is ismertette az előző évi tevékenységüket. Mint kiderült, 2022-ben halállal járó tűzeset nem történt a településen, azonban a tűzesetek száma a korábbiakhoz képest kis mértékben megnőtt, melynek oka elsősorban a nagymértékű nyári aszály volt. Szarvas Péter megjegyezte: a 2021 évi 380 helyett tavaly 317-szer kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, ami a kevesebb viharkárnak is köszönhető. A városvezető felhívta a lakosság figyelmét, hogy mivel nagyon sok a téves riasztás, ezért mindig higgadtan mérlegeljék a kialakult helyzetet, mielőtt tárcsáznák a katasztrófavédelem telefonszámát. 

A közgyűlésen téma volt, hogy 5 városi óvoda esetében kellett az intézményvezetői pozíciókat újra pályáztatni, végül mindegyiknél a korábbi vezető folytathatja tovább a munkát a következő 5 évben.  

A grémium továbbá a Békés Megyei Könyvtár igazgatóhelyettesének kilétéről is döntött. Az április elsejével megválasztott Juhász Zoltán igazgató mellett Kertész Zoltán dolgozhat igazgatóhelyettesként. 

Az Erzsébethelyi Általános Iskola Madách utcai intézménye a korábbi igazgató, Ancsin Pálné emlékére egy emléktáblát kíván elhelyezni az épület falára, szlovák, illetve magyar nyelven, erről is döntött a közgyűlés. 

 

 

A képviselőtestület az elmúlt évi költségvetés lezárásást is értékelte. 2022-ben a számos negatív, költségvetést érintő hatás ellenére pénzügyileg stabil volt a városi kassza. Mint ahogy a polgármester fogalmazott, a jó időben meghozott, takarékoskodásra irányuló intékedéseknek köszönhetően maradt stabil a tavalyi költségvetés. Mivel kisebb tartalék is keletkezett, ennek felhasználásáról is döntenie kellett a közgyűlésnek. Ez alapján 100 millió forintot városgazdálkodási feladatokra, 15 millió forintot a nyári, városi, zenés rendezvények megtartására csoportosított át az önkormányzat, 50 millió forintot pedig a csabai sportélet támogatására. Szarvas Péter kiemelte, hogy ezen átcsoportosítások tulajdonképpen visszapótlások voltak, hiszen az év elején kevesebb pénzt tudott szánni a város ezekre a területekre. 

A közgyűlés döntést hozott arról is, hogy a Lencsési lakótelepen a néhai dr. Ferenczi Attila körzetében dr. Janurik Tibor rendel hamarosan. A hármas számú felnőtt háziorvosi körzetben dr. Ágoston Katalin nyugdíjba vonul, így helyette dr. Vlcsko Luca látja majd el év végétől a háziorvosi feladatokat. A kettes számú házi gyermekorvosi körzetben is változás lesz: ott dr. Huszár Ildikó nyugdíjazása miatt kerül új orvos a praxis élére. A polgármester emlékeztetett, hogy ezzel a csabai felnőtt és gyermek háziorvosi körzetek 100 százalékban fel lesznek töltve, ami szerinte manapság ritkaságszámba megy az országban. Mivel május elsejétől az Országos Mentőszolgálat látja el Békés vármegyében az orvosi ügyeleti feladatokat, ezért a közgyűlés a városban eddig az ügyeletet szervező Csaba Ügyelet Kft. végelszámolásáról döntött. 

Szarvas Péter arról is beszélt, hogy lakossági LED-izzó csereprogrammal kapcsolatban kereste meg egy cég az önkormányzatot, és várhatóan a nyári regisztrációt követően szeptembertől elindul az az önkormányzat támogatásával megvalósuló csereprogram, amelyre a csabaiak külön jelentkezhetnek majd. 

A helyi autóbusz közlekedéssel kapcsolatban a városvezető kiemelte, hogy tavaly az önkormányzat 277 millió forintot fizetett a szolgáltató Volánbusz Zrt. részére, ami a polgármester szerint egy elfogadható mérték az üzemanyagár és béremelések fényében. 

Szarvas Péter kitért arra, hogy rövidesen két helyen is útépítés indul Békéscsabán: az egyik az Ormai sort, a másik pedig a Kereki összekötő utat érinti. Mindkét út megépítésére, rehabilitációjára a magyar kormánytól nyert el a város 100 százalékos támogatást, a beruházások rövidesen elindulnak. 

A grémium zárt ülésen Békéscsaba egészségügyéért kitüntetést adományozott a békéscsabai mentőszolgálat kollektívájának, valamint az önkormányzat fenntartásában működő pszichológiai tanácsadó munkatársai számára – tájékoztatott a polgármester.

További programok »

FEL