Szarvas Péter: 2021-ben járványügyi költségvetés lesz Békéscsabán

2021. március 3. 16:46 | Papp Ádám Sándor

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere szerdán délután sajtótájékoztatón ismertette a közgyűlési hatáskörben meghozott polgármesteri döntéseket. A legfajsúlyosabb téma a város 2021-es költségvetése volt.

– 2021-re járványügyi költségvetést kellett megalkotni. A koronavírus a tavalyi után az idei évet is befolyásolja. Jóval kevesebb bevételünk lesz idén, mint amellyel békeidőben számolhattunk volna – kezdte a városvezető a szerda délutáni tájékoztatót.

Szarvas Péter hangsúlyozta, hogy 40,7 milliárd forint lesz Békéscsaba költségvetése, amelyből 13,3 milliárdot működésre, 27,4 milliárd forintot pedig beruházásra és felújításra használnak fel.

2021-ben 48 beruházás zajlik önerőből, a Terület-és Településfejleszti Operatív Program, illetve a Modern Városok Programból elnyert támogatás révén, amely összköltsége a 27,4 milliárd forint lesz – részletezte a polgármester.

– Sok fejlesztés van folyamatban és kezdődik el idén. Elindul 2,5 milliárd forint értékben a járda és 7 milliárd forint értékben az útfejlesztési program Békéscsabán. Továbbra is fejlesztjük a város közvilágítását, elkezdődik a bábszínház építése, de több helyszínen kerékpárútépítés is indul. Továbbá óvodakorszerűsítést és bölcsődebővítést szeretnénk eszközölni – emelte ki.

Hozzátette: az útfejlesztéseknél azon földes utcák élveznek előnyt, ahol már elkészült az engedélyes terv és elkezdődhet a munka.

Fontosnak nevezte, hogy a város működőképessége biztosított legyen, az önkormányzat 19 intézménye működjön (óvoda, kultúrális, szociális, egészségügyi intézmények, polgármesteri hivatal és a gyermekélelmezés). Erre a 13,3 milliárd forint működési kiadásból 7,7 milliárd szükséges.

A 40,7 milliárdos költségvetésből 91 millió forint a tartalék. Emlékeztetett, hogy tavaly a koronavírus miatt 840 millió forint tartalékot képeztek. 

Leszögezte: 1175 fő dolgozik önkormányzati fenntartású intézményben, igyekeznek mindenki munkahelyét megőrizni és véghez vinni a kormány által kötelezővé tett bérfejlesztést azok számára, akik jogosultak rá.

Az önkormányzat 2021-ben közel 100 millió forintot biztosít a rászorulók számára különféle segélyezési formákban, a tervek között szerepel a hajléktalanszálló bővítése és korszerűsítése is.

Szarvas Péter elmondta: mintegy 2 milliárd forintos hiány van a város költségvetésében, ezért a kormányhoz fordultak ellentételezésért. 

– Nem mondtunk le arról, hogy a kormányzattal tárgyaljunk és egyeztetéseket folytassunk le azért, hogy ellentételezést kapjunk az idei évi kiesett bevételeinkre, amely az iparűzési-, a gépjárműadó, a parkolási, illetve a bérleti díj kieséséből származik. Szeretnénk egy olyan kérelmet benyújtani, amely több, mint 1 milliárd forint ellentételezést javasol a kormányzat részére. Bízom benne, hogy részben vagy egészben ezt támogatni fogják – emelte ki a városvezető.

Idén is folytatódik a zöldfelületek karbantartása, a mintegy 62 ezer fa gondozása, valamint az állomány bővítése. 

– Nem csökken a fák mennyisége Békéscsaba közterületein. Idős fák vannak a városban, de amennyiben egy beruházás vagy balesetveszély miatt kivágunk egy fát, igyekszünk mindig többet ültetni azért, hogy tovább gyarapodjon faállamányunk – hangoztatta Szarvas Péter.

A költségvetésen kívül a városvezető kitért arra is, hogy a Csabagyöngye szőlőülteltvény tavalyi évét értékelték. Mint mondta: az elmúlt esztendőben külsős vállalkozót bíztak meg a terület gondozásával, 1+4 éves szerződéssel. A polgármester elmondása alapján a vállalkozó "a város vagyonának jó gazdája volt" 40 százalékos ráfordítással (2,5 millió forinttal) olcsóbb, szebb és gondozottabb területen dolgozott. A vállalkozó a következő 4 évre kapta meg a terület gondozását.

Szarvas Péter tájékoztatott, hogy 2 pályázatot nyújtott be az önkormányzat. A Kazinczy utcai rendelőintézet felújítására, 40 millió forintra pályáztak, továbbá az "Extrém bringapark létrehozására". Utóbbi az Országos Bringapark Projekt részeként elérhető, 30 millió forint esetén a beruházás összértékének felére (15 millió) lehet pályázni.

A polgármester hangsúlyozta, hogy az önkormányzat – az Alföldvíz Zrt. legnagyobb részesedésű tulajdonosaként – 603 millió forintot utalt át a társaság részére, ezt a forrást a magyar kormánytól kapták tőkeemelésre.

További programok »

FEL