Szárnyal az ingatlanpiac – vajon meddig emelkednek az árak?

Komoly áremelkedés van folyamatban a lakáspiacon. Az előző évhez képest a használt lakások esetében átlagosan 10 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak, míg az új lakások esetében majdnem 12 százalékos drágulásról beszélhetünk.

 

 

Békéscsabán a használt lakások négyzetméterenkénti ára meghaladja a 200 ezer forintot, a családi házaknál ez az összeg 150-160 ezer forintra tehető. Az új építésű ingatlanok négyzetméteréért több mint 300 ezer forintot fizetünk a megyeszékhelyen.

Árgyelán Zoltán elmondta: 18 éve élnek emeleti lakásban és most látták elérkezettnek az idejét, hogy átköltözzenek egy új építésű társasházba.

– Azt vettem észre, miközben bújtam a hirdetéseket, hogy már a használt és régi ingatlanok ára is egyre feljebb megy. Úgy gondoltam, hogy érdemesebb egy új építésű lakás mellett dönteni, mert ez mégiscsak az én igényeimre lesz szabva – árulta el Árgyelán Zoltán.

Az egyik békéscsabai ingatlaniroda értékesítési vezetője arról tájékoztatott, hogy a megyeszékhelyen is érezhető az országos tendencia, miszerint az új lakások ára nagyobb mértékben drágul, mint a használt ingatlanoké. Garzó Anita hangsúlyozta: a használt lakások esetében átlagosan 10 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak, míg az újak esetében majdnem 12 százalékos a drágulás.

– A lélektani határ, amit a vevők kiadnak egy lakásért, 13 millió forint között mozog használt ingatlanok esetében. Ha a belvárostól kicsit kijjebb megyünk a Kazinczy-lakótelepre, a Lencsésire, vagy a Mokryra, arra már csökkenek az árak. Ma Békéscsabán két szobás lakást 7 millió forint alatt nem lehet találni – tájékoztatott a SMART Ingatlaniroda értékesítési vezetője.

Balogh László az ingatlan.com vezető szakértője megkeresésünkre úgy fogalmazott: a piac élénkülése általában megyeszékhelyeken és a nagyobb városokban figyelhető meg. Hozzátette: több oka is van annak, hogy az elmúlt időszakban országszerte komoly mértékben emelkedtek a piaci árak.

– Az elmúlt 4-5 évben folyamatosan emelkednek az árak a nagyvárosokban. Ennek az oka, hogy a válság idején, 2015-2016 környékén, illetve az azt követő években nagyon sokan pótolták be az akkor elhalasztott adásvételeket. Az elmúlt 1-2 évben viszont a nagyon olcsó hitelkamatok voltak azok, amelyek az ingatlanpiacot pörgették – fűzte hozzá Balogh László.

A szakértők úgy vélik, az áremelkedés a következő 1-2 évben folytatódhat, de bíznak abban, hogy ezt követően stagnálás és rendeződés következik a piacon.

 

Megosztás:

Címke: , , , ,