Szárazság: az aszály miatt idén később indul a parlagfűszezon

2022. július 28. 19:15 | Vincze Attila

A rendkívüli aszály miatt a parlagfű virágzása későbbi időpontra várható Békés megyében is. A gazdáknak évek óta jogszabályi kötelességük kiirtani az allergén gyomnövényt, azonban úgy tűnik a szárazság következtében idén jóval kevesebb dolguk lesz.

Hatalmas a szárazság a Békés megyében, a hetek óta tartó aszályt azonban nemcsak a kultúrnövények sínylik meg. Zsilák Urbán András, békéscsabai gazda szerint ha elegendő csapadék hullott volna, akkor aratás után a rikitó, sárga tarló már zöldellne a parlagfűtől. Kiemelte, hogy ugyan a csapadékhiány rendkívül nagy károkat okoz a mezőgazdaság számára, mindazonáltal legalább a gyomirtás nem terheli a költségeiket, mivel parlagfüvet jelenleg csak mutatóban lehet találni a földeken.

– Gyakorlatilag ettől a rendkívüli aszálytól nem kelt ki a parlagfű, és a tarlók már aratás óta teljesen szárazak, vagyis a gyom nem bírt kikelni, és nem is fog úgy tűnik. Tarlóhántás előtt már nem is lesz ebből semmi, úgyhogy a tarlókon a parlagfű virágzását el lehet felejteni – részletezte.

 

A tarlókon csak elvétve lehet találni parlagfüvet. Fotó: behir.hu

 

A jogszabály alapján a gazdáknak, illetve a földhasználóknak kötelességük a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni. Ezt a kormányhivatal szakemberei is folyamatosan ellenőrzik. Az agrárkamara Békés megyei alelnöke a behir.hu-nak elmondta, hogy a korábbi évekhez képest idén jóval kevesebb helyen kellett beavatkozni.

– Összességében azt lehet mondani, hogy Békés megye parlagfű szempontjából nem szennyezett, vannak persze foltok, de azok a kormányhivatal és a gazdák közös együttműködése alapján le vannak rendezve – fogalmazott Bozó József.

Az alelnök megjegyezte, hogyha nem érkezik jelentősebb csapadék, akkor csak augusztus közepétől lehet nagyobb mértékű parlagfű virágzásra számítani.

További programok »

Gazdaság

Közel 110 ezer gazdálkodót érint ez a változás

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel pénteken.
06:25
FEL