Szakmai vizsgával zárult a népi kézműves szakképzés

2023. október 10. 12:00 | Fajó Attila

45 fő zárta sikeres szakmai vizsgával a Békés Megyei Népművészeti Egyesület által szervezett népi kézműves szakképzést. A Tégla Népművészeti Alkotóházban rendezett kiállításon a képzés során született vizsgaremekeket mutatták be.

– Nagyon boldogok vagyunk, hogy ilyen nagy létszámú képzési csoportot indíthattunk útnak két évvel ezelőtt. A népi kézműves ritka fajta, persze a gyakorlat és a hosszú évek tapasztalata teszi majd a most végzetteket is igazi mesteremberré – nyilatkozta Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke. – Öt területen képeztünk népi kézműveseket, akik közül kiemelkednek a szíjgyártó-nyerges kategóriában tevékenykedők. Rendkívül kemény kézi munkával készítettek lószerszámokat és lovagláshoz szükséges egyéb felszereléseket a szakvizsgára. Az országban egyedülálló módon Békéscsabán indult ilyen szakképzés és a jó hír az, hogy jövőre is folytatódik ebben a műfajban a képzés. 

 

Egy, a képzésben résztvevő kecskeméti hölgy, Gazsóné Kis Zsuzsa úgy vallott a BMNE által tartott szakképzés fontosságáról, hogy azzal a hagyományápolás és a népművészet értékeinek továbbörökítését végezheti, immár megfelelő szakmai ismerettel a tarsolyában. 

– Gyerekeket oktatok hímezni, akiknek többsége még 10 éves korában sem tudja, hogyan fűzzön be cérnát a tűbe. Az itt megszerzett tudással  segíthetem őket és a kultúránk egy fontos szeletét óvom meg a feledés homályától – vallott a palóc származású alkotó.

Galéria

További programok »

FEL