Dél-alföldi értékek a mindennapokban

2020. november 7. 17:07 | Horváth Szabolcs

A kalocsai hímzés, a gyékényszövés, a szegedi papucskészítés és a szűcshímzés is középpontba került a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a Dél-alföldi Regionális Közművelődési Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány közös regionális konferenciáján. A szakemberek a rendezvényen azt vizsgálták, hogy miként lehet a dél-alföldi régió értékeit integrálni a mindennapokba és azokat turisztikai vonzerőként hasznosítani.

A konferencián a helyi értékek, a népi mesterségek és a népművészet máig élő alkotásai kerültek a nagyközönség elé.

- Úgy gondolom, hogy a népi kézművesség a kreatív iparban is egy nagyon markáns szál lehet, amellyel elő lehet rukkolni. Részben Magyarországon, akár exportálni is lehet egy kis szeletet a mi kultúránkból. De akár munkahelyeket is lehet teremteni, úgyhogy a gazdasági szférában is megtalálhatja a helyét - fogalmazott Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke.

 

(Fotó: Kovács Dénes)

(Fotó: Kovács Dénes)

 

Mindmáig él olyan népművészeti ág, amely a honfoglalás korából, sőt, vélhetően annál is régebbről maradt ránk. Ilyen például a gyékényszövés, amely először az ipar ellátására szolgált.

- A Maroson szállították az erdélyi sóbányákból Szegedre az úgynevezett sókockákat. Bálint Sándor feltételezése szerint ezeket a sókockákat Tápén szőtt gyékényekbe tekerve továbbították az ország más részeibe – idézte fel Kerekes Ibolya, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének etnográfusa.

A sokszínű, több nemzetiségű Békés megye, a dél-alföldi régió megőrizte ezerarcú kézműves értékeit, amelyek közül a népművészeti egyesület csak egy-egy szeletet mutatott be a Kornélia Étteremben rendezett konferencián.

 

FEL