Súlyos pénzbüntetés jár annak, aki nem irtja a parlagfüvet

2019. augusztus 7. 19:39 | Szendi Rita

Tavaly még volt, de idén már nincs türelmi idő! A földtulajdonosoknak egész évben folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy megakadályozzák az allergiakeltő parlagfű elszaporodását, növekedését.

Nagy kárt tesz a gyomnövény, ha elszaporodik – fogalmazott egy békéscsabai földtulajdonos. Zsilák Urbán András elmondta, a gazdák érdeke is, hogy a területükön ne legyen parlagfű, mert a tápanyagot elveszi a talajból. Hozzátette: emellett allergén növény is, ami nagyon sok embert kellemetlenül érint.

A védekezési kötelezettség teljesítését belterületen a jegyző, külterületen és zártkertben a Békés Megyei Kormányhivatal ellenőrzi. Az ellenőrzések már javában zajlanak, Békés megyében eddig 80 ezer hektárt néztek át. Burda Béla elmondta, hogy eddig tizennégy esetben került sor parlagfűvel fertőzött foltok felmérésére, ez nagyságrendileg 26 hektárnyi területet jelentett.

A parlagfű irtását elmulasztó földhasználók 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságra számíthatnak, emellett számolniuk kell a kényszerkaszálás költségeivel is.

További programok »

Itthon

Városi gyereknap a Munkácsy Negyedben – galériával

A gyereknapi körtúránkat a Csabagyöngyében kezdtük Évi tündér megnyitójával, majd bejárva a helyszíneket láttuk, hogy a Munkácsy Mihály Múzeum, a Békés Megyei Könyvtár, a Munkácsy Emlékház és a Napsugár Bábszínház is színes programokkal várta a családok seregét.
18:50
FEL