Jelentősen csökkent a parlagfűvel fertőzött területek mértéke Békésben

2020. augusztus 13. 06:35 | Sipos Gábor

A Békés Megyei Kormányhivatal munkatársai eddig 53 munkanap alatt 100 ezer hektáron ellenőrizték a parlagfű elleni védekezést az idei évben.

A pollenallergiások jelentős része a parlagfű pollenjére allergiás, ez a teljes lakosság mintegy 20 százalékát érinti. A tünetek közt lehet az orrfolyás, tüsszögés, könnyezés, súlyos esetben asztmatikus rohamok. A "mezei" náthától a pollenallergiát a láztalan állapot és az időtartam különbözteti meg.

– Ha valaki úgy érzi, hogy ezek a tünetek hosszabb ideje fenn állnak, akkor nagy valószínűség szerint allergológushoz kell fordulni – emelte ki Dr. Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés Megyei Szervezetnek elnöke a témával kapcsolatban.

Az allergológus szakember segítségével meg lehet állapítani, hogy mely növény idézi elő az allergiás tüneteket, illetve az esetleg fennálló keresztallergiát. Ha a tünetek ezekben a napokban jelentkeznek, akkor nagy az esélye annak, hogy a beteg a parlagfűre allergiás. Dr. Ferenczi Attila háziorvos megkeresésünkre kiemelte, hogy a megelőzésre, például védőoltásra jelenleg nincs lehetőség.

–  A betegeink java része előre tudja, hogy mikor kezdődik a szezon. Ezt megelőzően azt szoktuk javasolni, hogy 1-2 hónappal korábban kezdjenek el szedni úgynevezett antihisztamin gyógyszereket – mondta a szakember.

 

Nem csak szezonban kötelező parlagfüvet irtani

Fontos változás 2019-től, hogy az ingatlantulajdonos vagy földhasználó egész évben köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni. A kötelezettség betartását külterületen az illetékes kormányhivatal, belterületen a jegyző ellenőrzi.

Az idei évi adatok alapján az allergiások közül nagyon sokan szerényebb tüneteket produkálnak az elmúlt évekhez képest. Ez nem véletlen, ugyanis a tavalyi esztendő hasonló időszakában mért 73 hektáros fertőzöttségéhez képest, most mindössze 15 foltban, 9 hektáron találtak Békés megyében parlagfüvet.

A Békés Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztályának főosztályvezetője elmondta, hogy idén 10 osztály dolgozója végzi az ellenőrzéseket megyeszerte – a szennyezett területek csökkenése számukra is kellemes meglepetés.

– Azt gondolom, hogy ennek a javulásnak egyrészt a jogkövető magatartás, az emberek odafigyelése, a földhasználók, tulajdonosok rendeltetésszerű gazdálkodása, a talajápolási, növényvédelmi munkák elvégzésének az eredménye és az időjárás az oka – hangsúlyozta dr. Sóvári Tibor.

Aki parlagfűvel szennyezett területet észlel, bejelentését megteheti e-mailben vagy használhatja a Parlagfű Bejelentő Rendszert. Utóbbi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján közvetlenül elérhető.

További programok »

Itthon

Hangulatjelentés a magyar-német meccs csabai szurkolóitól

A futball olyan játék, amit 22-en játszanak 90 percen át, és a végén mindig a németek nyernek – mondta a híres angol futballista, Gary Lineker. Sajnos ez szerda este sem volt másképp a magyar válogatott soron következő Európa-banoki csoportmérkőzésén sem.
2024. június 19. 20:35
FEL