Folyamatos a parlagfű elleni védekezés hatósági ellenőrzése Békésben

2019. július 30. 14:16 | behir

A járási hivatalok munkatársai idén eddig a megye termőterületének mintegy 17 százalékát, 80 ezer hektárt ellenőriztek, és 14 foltban 26,7 hektár fertőzött területet tártak fel, a gyomnövény főként a megye déli területein szaporodott el.

A hatályos jogi szabályozás értelmében a föld tulajdonosa, használója egész évben köteles a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és azt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani – olvasható a Békés Megyei Kormányhivatal közleményében.

Fontos kiemelni, hogy az új fajok megjelenése miatt módosult a jogszabály, így idéntől a védekezési kötelezettség folyamatos, az egész vegetációs időszakra kiterjed. A helyszíni ellenőrzés elvégzése belterületen a jegyző, a külterületen a járási hivatalok feladata. A törvényi kötelezettséget elmulasztó földhasználókkal szemben – a felvett jegyzőkönyv alapján – a növényvédelmi hatóság jár el és szabja ki a bírságot. A bírság kiszabása kötelező, felmentés nem adható. Mértéke függ a terület nagyságától és a fertőzöttség szintjétől, összege akár az 5 millió forintot is elérheti. A jogszabály alapján meghatározott esetekben közérdekű védekezést (kaszálás) kell elrendelni, amelynek költsége ugyancsak a földhasználót terheli. 

A parlagfű-mentesítés nemcsak a gyomnövény mezőgazdasági, nemzetgazdasági kártétele miatt fontos, hanem azért is, mert pollenje a lakosság mintegy 20 százalékánál egészségügyi problémát, allergiát okoz. Az allergia hazánkban a negyedik legfontosabb nem fertőző betegség, jelentősen befolyásolja a mindennapi életvitelt, csökkenti a teljesítőképességet.

A tapasztalatok alapján elmondható, hogy idén a parlagfű később kezdett virágozni, előfordulása a tábla és útszéleken, tarlókon és hasznosítatlan területeken a legjellemzőbb. A csapadékos, változékony időjárás kedvez a gyomnövénynek. A kalászos gabonák betakarítását követően a tarlókon rövid időn belül megjelent, így kiemelt figyelmet kell fordítani a tarlóhántásra, tarlóápolásra.

A Békés Megyei Kormányhivatal kéri a földhasználókat, termőföld tulajdonosokat, hogy a jogszabályokban meghatározott kötelezettségeiknek tegyenek eleget, az időszerű talaj- és növényápolási, növényvédelmi munkákat végezzék el, a területeiket tartsák gyommentes állapotban.

További programok »

Gazdaság

Támogatások és programok segítik a méhészet versenyképességének növelését

A magyar méhészeti nemzeti program, a mézfogyasztást ösztönző kampányok, az idén meghirdetett beporzók éve egyaránt az ágazat versenyképességének és a méhészeti tevékenység hatékonyságának növelését szolgálják - mondta az agrárminiszter pénteken a Szövetségben a magyar mézért című kiadványt bemutató sajtótájékoztatón, Budapesten.
2019. augusztus 25. 08:41
FEL