Srácok, én kiadom a verseiteket! – Tevan Andorról szólt az irodalmi est

2024. július 3. 11:07 | Such Tamás

Minden szabadtéri program egy nagy lutri. Főleg azért, mert egy ilyen jellegű rendezvény bármikor az égiek áldozatává válhat. Bizony ez történt kedden is: szinte egész nap esett, így sok-sok kulturális történés tető alá szorult. Többek között a Békéscsabai Irodalmi Estek legutóbbi etapja Csabagyöngye Stég színpadja helyett a Panoráma terembe költözött. Ezúttal az est vendége Tevan Andor leszármazottja, Tevan Ildikó, a Tevan Alapítvány elnöke volt.

– 2003-ban egy csodálatos, nagyszabású nyomdatalálkozót szerveztek Tevan Andor emlékére Békéscsabán – mondta Tevan Ildikó. – Akkor jöttem rá, hogy mennyi minden van, amit még nem tudok a családról, a nyomdáról. Többek között a nagyapám dobozgyáráról is találtam egy képeslapot; a gyár maga volt a csoda. Nyomban eldöntöttem, a kezembe veszem a Tevan hagyatékot, és hamarosan létrehoztam a Tevan Alapítványt, amely nemcsak könyvekben, hanem kiállításokban is ápolja a család örökségét.

 

Tevan Ildikó  – Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

A Tevan Alapítvány elnöke érdekességként elmesélte, a múlt század elején egy szombat délután a nagyapja úgy utazott el a fővárosba, hogy még délelőtt dolgozott a nyomdában, majd vonatra szállt és meg sem állt a New York Kávéházig. A legendás vendéglátóhelyen számos nyugatos íróval összeismerkedett, többek között Adyval is. A művészekkel megállapodott, hogy majd az elkövetkezendő írásaikat a Tevanban nyomtatják. Így is történt.

– Noha a nagy találkozás anyagilag nem sokat dobott latba – folytatta –, ugyanis azok a művészek is legalább annyira szegények voltak, mint maga Tevan Andor. Szinte sosem fizették ki a munkát. „Majd örülsz neki, hogy olyan dologgal hálálom meg, ami neked jó lesz!”, hallotta többször, de ez leginkább a kapcsolati tőkére vonatkozott. Azaz megismerhette a sok ágrólszakadt alkotót. De soha nem kapta meg a tiszteletdíjat. Ahogy mondtam, a Tevanok sem voltak jómódúak, ellenben szó szerint a nulláról indulva teremtették meg az országos hírnevüket.

 

Galéria

 

Ugyanezt mondta el Frankó Attila is, a Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke, az irodalmi estek megálmodója, „Tevan egy szombati nap, déltájban szépen felöltözött – úgy ahogy most én vagyok: öltöny, nyakkendő, mellény – felment Budapestre; egyebek mellett találkozott Radnóti Miklóssal, Ady Endrével, Rejtő Jenővel. <<Srácok, én kiadom a verseiteket, regényeiteket!>>, mondta nekik. Persze ehhez az is kellett, hogy egy-két szivarra, konyakra is meghívja őket.”

Hozzátette, hatalmas megtiszteltetés számára, hogy az est folyamán bemutathatja Tevan Andor munkásságát. Továbbá elárulta az egyik nagy tervét: ez év novemberében a New York Kávéházban szeretne egy irodalmi estet rendezni, amelynek az lesz a címe, hogy Budapesti Irodalmi Est.

 

 

***

Az est folyamán közreműködött: Kis-Réger Wanda és Mucsi József, akik Tevan Andor műveiből olvastak fel, valamint Horváth Szabolcs Tevan Ildikóval beszélgetett. A szünetekben gitározott és énekelt: Kabai Gábor, a rendező asszisztens: Kocziha Gergő volt, a műsort rendezte és szerkesztette: Frankó Attila.

További programok »

Kultúra

Több kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak a Munkácsy Negyed intézményei

A nyári hetekben a családok kedvenc programjai közé tartozik a strandolás, a játszóterezés, illetve a kirándulás. A gyermekfelügyeletben a nagyszülők is kiveszik a részüket, emellett sokan élnek a táborozás lehetőségével. Békéscsabán a Munkácsy Negyed intézményei is biztosítanak lehetőséget a kikapcsolódásra.
2024. július 22. 12:15
FEL