Sportparádézott Békéscsaba

2016. október 13. 16:23 | behir.hu

A sport és az egészség volt a középpontban a 25. Csabai Garabonciás Napok harmadik napján. Ebben az esztendőben is ezen a héten rendezték a Középiskolai Sportparádét, amelyen tizenkét intézmény diákjai hét sportágban mérkőztek meg.

A fiatalok a jól megszokott sportágak, a labdarúgás, a kézilabda és a streetball mellett immár hagyományosan sárkányhajó versenyen is összemérhették tudásukat. A diákoknak nemcsak egymással, hanem az időjárással is meg kellett küzdeniük, hiszen folyamatosan esett az eső az Élővíz-csatornán rendezett megmérettetés alatt. A húsz tanulóból álló egységeknek kiváló csapatmunkára volt szükségük a jó eredmény eléréséhez

- Nagyon fontos a felkészülés, illetve az összhang, hogy egyben legyen a csapat, együtt dolgozzanak, együtt tudjanak evezni, mindent együtt csináljanak ezen a 200 méteren – segített rávilágítani a verseny lényegére Pankotai Gábor, aki rajtoltatással és időméréssel segítette a versenyt.

A versenyzők között voltak olyanok, akik először próbálkoztak ezzel a sportággal, de voltak olyanok, akik már a korábbi években is helyet kaptak a csapatban, így a rutinjukkal segíthették a társakat.

- Két évvel ezelőtt csak szurkoltam, de tavaly én doboltam és már akkor is egy összeszokott csapat volt, idén még jobbak voltunk – fogalmazott Tóth Nikolett, aki a Keri hajóját vitte előrébb.

A sárkányhajósok viadalát végül a nagy létszámú iskolák összetett versenyéhez hasonlóan az Andrássy Gimnázium nyerte, míg a kis létszámú intézmények között az Evangélikus gimnázium diadalmaskodott.

A Garabonciás Napokon az egészséges életmódra, valamint a megelőzésre is kiemelt hangsúlyt fektettek a szervezők. A Csabagyöngye Kulturális Központban dr. Ferenczi Attila látta el hasznos tanácsokkal a középiskolásokat. A háziorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a diákok a szórakozás mellett a jövőre és az egészségükre is figyeljenek.

- Tudni kell, hogy a későbbiekre kihatással lehet az az életmód, ami fiatalként folytatnak. Azt tanácsoltuk itt nekik, hogy tudatosan építsék az életüket, sportoljanak, mozogjanak, mértékletességet tanúsítsanak a különböző élvezeti szerekben és így egészséges felnőttek, és talán egészségesebb idősek is lesznek belőlük – emelte ki dr. Ferenczi Attila háziorvos.

Az olimpiai bronzérmes Márton Anita riói élményeiről tartott beszámolót és a sportolás, a testmozgás fontosságára hívta fel a figyelmet. A kiváló atléta azt is elárulta a beszélgetésen, hogy ő is tudatosan étkezik és folyamatosan figyel az egészségére. A jelöltek kérdéseire azt is elárulta a csabai versenyző, hogyha 2024-ben Budapest rendezi az ötkarikás játékokat, akkor ő is ott szeretne lenni a mezőnyben.
 

További programok »

FEL