Speciális Országos Bowling Versenyt rendeztek Gyulán

2023. szeptember 29. 16:30 | Such Tamás

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a gyulai Harruckern SE pénteken rendezte meg Országos Bowling Versenyt, a fürdővárosi Bowling Factory Gyula Béke Sugár úti termében. A programmal a szervezők versenylehetőséget biztosítottak az értelmi fogyatékossággal élő sportolóknak, a Speciális Olimpia Mozgalom és a bowling sportág népszerűsítére. Ezúttal öt település 52 versenyzője ragadott golyóbist.

Több tucat izgatott versenyző várakozott érkezésünkkor, a megnyitó előtt a Bowling Factory Gyula udvarán. Herczeg János, a gyulai Harruckern SE eddigi legeredményesebb sportolója elmondta, 12 esztendeje foglalkozik ezzel a szép sporttal. A rengeteg befektetett munka egyértelműen megtérült, hiszen negyedmagával kijutott a nyári berlini Speciális Olimpia Nyári Világjátékokra, ahol 5., 6. és 7. helyezett lett.

Nyikora Péterné Marianna és Herczeg János – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Nyikora Péterné Marianna és Herczeg János – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Nyikora Péterné Marianna – Jancsi édesanyja –, a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség társelnöke hozzátette, öröm számukra, hogy ismét Gyula szervezi a szezonnyitó versenyt. Hozzáfűzte, noha a berlini sportolók már júliusban hazaérkeztek, a szakágnak azonban most van lehetősége köszönteni őket. A magyar négyes – két lány és két fiú – 22 országból a pontszerző 8-ik helyen végzett. A mai nap a sport és a jókedv jegyében zajlik.

Molnár Melinda, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség bowling szakágvezetője köszöntőjében kiemelte, Budapestről, Nyíregyházáról, Szolnokról, Nagykőrösről és természetesen Gyuláról is érkeztek sportolók. – Mivel ez egy egyéni verseny, így önmagukkal és a bábúkkal kell megküzdeniük – tette hozzá. Berlinbe négy egyesület, egy-egy versenyzője indult, akiket Szabó Lajos, a Sofi edzője kísért el.

 

Molnár Melinda (jobbról) – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Továbbá elmondta, a bowling nagyon népszerű a nemzetközi speciális olimpián; hazánkban 15 éve rendeznek versenyeket.

– Ez egy olyan mozgásforma, amely nem igényel nagy fizikai igénybevételt, tehát akár azok is választhatják, akik az aktívabb sportágból kiöregedtek – fogalmazott.

A megnyitót követően egy hatalmas bowlingot ábrázoló, tüzet okádó tortát vágtak fel. Azt követően a lányok folytatták a versenyzést, néhányan szabdidejükben kézműveskedtek vagy az udvaron játszottak egy jót ezzel a népszerű bábus játékkal. Többek között a 10 esztendős Boncsér Barna Tamás és a nyolcéves Boncsér Bence Imre, akik már két hete, a suli kezdete óta bowlingoznak. Elmondásuk szerint egyértelműen a következő, négy év múlva megrendező világversenyre gyúrnak.

 

Galéria

 

***

A Speciális Olimpia szellemisége a sporttal, a sportolás által ébresztett tudatossággal, tettrekészséggel és küzdeni akarással változtatja meg az emberek életét. Buzdítja és erőt ad az értelmi fogyatékossággal élőknek, küzd elfogadtatásukért, egymás megértésének és tiszteletének fontosságát hangsúlyozza világszerte.

A magyar sportolók a legutóbbi Speciális Olimpia Nyári Világjátékokon, Berlinben, 2023 nyarán összesen 74 érmet szereztek. A bowling versenyzők két bronzéremmel, valamint három 5. helyezéssel, egy 6. helyezéssel és egy 7. helyezéssel vették ki a részüket a sikerből.

 

A gyulai Harruckern SE versenyzői és Házi Márk edző – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

FEL