Esélyegyenlőség Gyulán: Fogyatékossággal élők készülhetnek bowling versenyekre

2022. október 19. 17:13 | Hidvégi Dávid

Fogyatékossággal élő fiatalok tartottak bowling bemutatót kedden Gyulán. A rendezvényen ismertették a Speciális Olimpia módszerét, amely a sport által biztosítja az értelmi fogyatékossággal élő fiatalok sokoldalú fejlesztését.

Az esemény egy szakmai konferenciával kezdődött, amelyen a Magyar Speciális Olimpia Szövetség szakemberei tartottak előadásokat. A rendezvényen ismertették az értelmi fogyatékossággal élő emberek bowling általi fejlesztését és a sport előnyös hatásának tapasztalatait. Ezt követően bemutató versenyeket tartottak az Esély Pedagógiai Központ tanulói és a gyulai Harruckern Sportegyesület versenyzői.

– A versenyzőink lehetőséget is kaptak már arra az eredményeik alapján, hogy részt vegyenek világjátékokon. 2023-ban Berlinben tartják a Speciális Olimpia Nyári Világjátékokat, amelyen egyedüli gyulaiként Herczeg János, a Harruckern Sportegyesület játékosa is részt vesz, és két tartalékos játékos is képviseli az egyesületet – mondta Nyikora Péterné Szabó Marianna, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség társelnöke.

Az országos szinten is egyedülálló esélyegyenlőségi bowlingpályát még 2021 áprilisában adták át. Az egykori vetítőtermet a gyulai székhelyű Dél-Alföld Wellness Egyesület vette használatba. A szervezet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program egyik pályázati kiírásán nyert támogatást a pálya megépítésére az önkormányzattal közösen.

– Elsősorban a fogyatékossággal élő sportolók, a fogyatékossággal élők számára épült meg a pálya, de egyébként mindenki használhatja. A vendégek megtöltik élettel ezt a bowlingpályát és a fogyatékossággal élő sportolók is rendszeres használják. Most egy ilyen kitűnő rendezvény mutatta be, hogy a létesítmény mennyi örömet okoz a sérültek számára – fogalmazott Görgényi Ernő polgármester.

A fogyatékossággal élő sportolók ezzel az eseménnyel is példát mutathattak ép társaik számára arra, hogy egészségük megőrzése érdekében rendszeresen sportoljanak.

További programok »

Gyula

FEL