Újabb lakásokat alakít ki Békéscsabán a fogyatékossággal élőknek

2023. július 4. 18:15 | Hidvégi Dávid

Újabb lakásokat alakít ki Békéscsabán az Új Jövő Alapítvány a fogyatékossággal és pszichiátriai betegségekkel élők számára. A támogatott lakhatást biztosító otthonok kialakítását célzó pályázat a napokban indult el Magyarországon, amely részeként a békéscsabai székhelyű alapítvány közel 1 milliárd forintot nyert el.

Az Új Jövő Alapítvány kuratóriumi elnöke előadásában ismertette, hogy a megyeszékhelyen három 200 négyzetméteres ingatlant újít fel, amelyekben összesen 24 fő számára biztosít majd támogatott lakhatást. Tira Rozália hozzátette: két darab 9 személyes kisbuszt vásárolnak, a Jókai utcán egy új szolgáltató házat hoznak létre, valamint korszerűsítik az eddig meglévő, rászorultak által lakott ingatlanjaikat.

 

 

– A pályázatban a meglévő két támogatott lakhatású ingatlanunkat is korszerűsítjük. A felújítás részeként napelemeket, illetve hűtésre, fűtésre alkalmas hőszivattyúkat szerelünk fel, valamint a nyílászárók cseréje történik meg – emelte ki. Az alapítvány január 1-től összesen 42 fő számára biztosít majd lakhatást. A közel 1 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően 20 új munkahely jön majd létre.

A tájékoztatón a térség országgyűlési képviselője a keddi plenáris ülés miatt nem tudott résztvenni az eseményen, így Herczeg Tamás levélben üzent, amelyet Oszlács Norbert, az esemény moderátora olvasott fel.

 

 

– A kommunizmusban a fogyatékossággal élőket a települések határaiban, falakkal körül vett nagy intézményekben helyezték el. A nemzeti polgári kormány ezeknek a falaknak ledöntését tűzte ki célul, mert a fogyatékkal élőknek ugyanolyan joguk van a családias otthonra, mint bármely más honfitársunknak. A  támogatott lakhatások kialakításával a kormány lehetőséget ad fogyatékossággal élőknek a családias életre, az összetartó kis közösségek kialakítására és a részbeni önálló életvitel kialakítására  – tolmácsolta a képviselő szavait.

A Békés Vármegyei Kormányhivatal igazgatója beszédében emlékeztetett: az alapítvány 2021-ben hozta létre az első támogatott lakhatását, majd 2022-ben egy újabb ingatlannal segítette a fogyatékossággal élőket.

 

 

– Az ingatlanokban külön lakrészben egy és kétágyas szobákba helyezték el az ellátottakat. A lakóknak lehetőségük volt a szobák saját elképzelések alapjáni berendezésére, így a házak elrendezése családias légkört biztosít. A lakók önmaguk főzhetnek és kertészkedhetnek, illetve lehetőségük van kisállatok tartására is a megfelelő óvintézkedések mellett – fogalmazott Bódi Beáta.

Békéscsaba alpolgármestere beszédében elmondta: a civil szervezet jelenléte jól kiegészíti a város intézményrendszerét, hiszen egy plusz szolgáltatást nyújt a fogyatékossággal élők számára.

 

 

– Ebben az évben a következő időszakra szóló Helyi Esélyegyenlőségi Programot fogadta el az önkormányzat, amelybe beépítette az autizmussal és fogyatékossággal élők lakhatásának támogatását, így a projekt szerencsésen találkozik az önkormányzat terveivel és szándékaival – hangsúlyozta Varga Tamás.

 

Galéria

 

További programok »

Itthon

Folyamatos a vihar utáni takarítás és a helyreállítás az orosházi kórházban

Megerősített személyzettel és nagy teljesítményű gépekkel takarítják és fertőtlenítik az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet helyiségeit. A július 17-én, szerda délután Orosházára lecsapó vihar és a rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt több helyen beázott az intézmény. Az érintett szakrendelések átszervezése megtörtént, csütörtök reggel minden rendelés elindult, a betegellátás folyamatos.
14:13
FEL