Jelentős állami támogatásban részesült az Új Jövő Alapítvány

2023. szeptember 5. 15:26 | behir.hu

Az Új Jövő Alapítvány 2024. január 1-jétől még 24 fő számára biztosít majd lakhatást, támogatott lakhatás keretében fogyatékkal élők számára. A közel 1 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően 20 új munkahely jön majd létre, tovább fejlesztve a megyeszékhelyen működő szociális intézményrendszert.

Az Új Jövő Alapítvány enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékkal élők számára nyújt támogatott lakhatást és segítséget a mindennapi életvitelükben. Tira Rozália, az alapítvány kuratóriumi elnöke úgy fogalmazott, hogy szociális szakemberként végzett évtizedes tevékenysége alatt látta meg a szükségét a támogatott lakhatás létrehozásának Békéscsabán. Egy családiasabb, kis létszámú, bensőséges hangulatú lakóközösség létesítésére nagy szükség van, ahol a bentlakók személyes igényeiknek megfelelő és minőségű ellátásban részesülhetnek.

Az alapítvány a kormány és az Európai Unió által biztosított, 989 650 600 Ft vissza nem térítendő pályázati forrásából négy ingatlan vásárolt. Ebből három ingatlanban támogatott lakhatást biztosít 7 fő, 8 fő és 9 fő számára. A negyedik ingatlanban nappali ellátást fognak biztosítani 50 fő számára, valamint házi segítségnyújtást 50 főnek és támogató szolgáltatást szintén 50 fő számára.

A Jókai utcai ingatlanban biztosítják az alapszolgáltatásokat és ez az ingatlan ad helyszínt az ügyintézésnek. Itt lehet jelentkezni azoknak, akik valamelyik szolgáltatást (támogatott lakhatás, házi segítségnyújtás, nappali ellátás, támogató szolgáltatás és fejlesztő foglalkoztatás) szeretnék igénybe venni.  A megvásárolt 4 ingatlant és a meglévő két ingatlant is korszerűsítik a pályázati forrásból. A felújítás részeként napelemeket, illetve hűtésre, fűtésre alkalmas hőszivattyúkat szerelnek fel, valamint a nyílászárók cseréje, szigetelése és a tetőcsere történik meg. Továbbá még két darab 9 személyes kisbuszt és eszközöket vásárolnak.

 

 

2020-ban kezdte az alapítvány egyedülállóként ezt a tevékenységet, a támogatott lakhatást Békéscsabán. A hatályos jogszabályok szerint működő házakban az élet a bentlakók számára az önálló életre nevelésről szól, az egyéni szükségleteket figyelembe véve. A lakók egyéni szükségleteikhez mérten kapják meg a segítséget, támogatást és iránymutatást a dolgozóktól. A 18. életévüket betöltött, felnőtt korú, enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékos személyeket tudják fogadni Magyarország területéről, akik számára az életkoruknak, egészségi állapotuknak és önellátásuk mértékének megfelelő ellátását biztosítják. Férfiakat, nőket, egyedülállókat és párkapcsolatban élőket is tudnak fogadni. A párok külön lakrészben lakhatnak. 5 ingatlanban tudják a lakhatást biztosítani, melyek Békéscsaba különböző városrészeiben vannak. Az ingatlanokban egy, illettve kétfős szobákban helyezik el a lakókat, akik érkezhetnek családból, más intézményből, gyermekotthonból.

A támogatott lakhatás célja a fogyatékkal élők élet- és lakhatási körülményeinek normalizálása, a nem fogyatékos kortársaikhoz való közelítése, a sérült ember által is megélhető, teljesebb élet lehetőségének megteremtése.

A lakók megtanulják az önállóságot, a szűkebb és tágabb környezetük rendben tartását, a háztartási munkák elvégzését, a sütés-főzést a megfelelő szociális szakemberi támogatással. Arra serkentik a lakókat a közösségi programokkal, hogy szoros társas kapcsolatot alakítsanak ki egymást között, segítve egymást.

A projekt megvalósításának köszönhetően 2024. január 1-jétől:

  • 42 főnek biztosítják a támogatott lakhatást 5 ingatlanban. Jelentkezni az ország területéről, bárhonnan lehet;
  • Békés vármegye területéről 50 főnek biztosítják a fogyatékosok nappali ellátását;
  • házi segítségnyújtást biztosítanak Békéscsaba közigazgatási területén 50 főnek;
  • támogató szolgáltatást biztosítanak a békéscsabai, békési, orosházi és gyulai járásban élő fogyatékos személyeknek.

Jelentkezni a szolgáltatások igénybevételére személyesen Békéscsabán, a  Jókai utca 49. szám alatt lehet, vagy emailen az ujjovoalapitvany@gmail.com címen.

– Terveink között szerepel a fejlesztő foglalkoztatás indítása 2024. január 1-jétől, hogy lakóinknak és ellátottjainknak munkalehetőséget biztosítsunk – mondta el Tira Rozália.

A projekt a Támogatott lakhatás fejlesztése Békéscsabán EFOP -2.2.25-22-2022-00018 jelű pályázat segítségével valósul meg.

További programok »

Itthon

Gyula és Békés vármegye a díszvendége a csütörtökön kezdődő Utazás Kiállításnak

Csütörtöktől vasárnapig rendezik meg a 46. Utazás Kiállítást a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Idén a rendezvény díszvendége Gyula, a történelmi fürdőváros, valamint Békés vármegye. A sikeres szereplés érdekében a jelentős turisztikai vonzerővel bíró települések részvételével tavaly év végén munkacsoport is alakult.
2024. február 20. 16:47
FEL