Speciális kommunikációs módszerek és eszközök a fogyatékkal élők segítéséért

2021. május 8. 17:47 | behir

A megfelelő módszerekkel és eszközökkel jelentősen javulhat a fogyatékossággal élő emberek életminősége, önálló életvezetési képessége és erősödhet a társadalmi befogadásuk is a kommunikáció területén is. Ilyen területekről tartanak részletes bemutatót a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (NFSZK) minden megyét érintő online roadshow-ja során.

 

– A MONTÁZS projekt keretében hat AAK-módszertani központ működik (Debrecenben, Kaposváron, Szegeden, Zalaegerszegen, Miskolcon és Budapesten), amelyek a speciális kommunikációs szükségletű személyek és családtagjaik, valamint a velük foglalkozó szakemberek számára nyújtanak térítésmentesen komplex módszertani szolgáltatást és támogatást. Speciális kommunikációs igényű személyeknél a beszélt és/vagy írott nyelv súlyos mértékű zavara áll fenn. Számukra a kommunikáció, az önérvényesítés és a másokhoz való kapcsolódás a legnehezebb, s mindez jelentősen befolyásolja az életminőségüket is – olvasható az NFSZK közleményében.

A speciális kommunikációs igényű személyek változatos csoportot alkotnak a sérülés jellegéből, súlyosságából, a tünetek változatosságából és az életkori eltérésekből adódóan.

– A kommunikációs akadályozottság hátterében ugyan leggyakrabban az idegrendszert ért károsodások állnak, mint például cerebral paresis, stroke, de előfordulása gyakori intellektuális képességzavar vagy autizmus spektrum zavar esetében is. Mivel minden ember és helyzet egyedi, különösen fontos megtalálni számukra a kommunikáció egyéni, sajátos módjait, hogy hétköznapjaikban ki tudják fejezni szükségleteiket. Ebben nyújtanak segítséget a beszéd kiegészítésére és pótlására szolgáló alternatív és augmentatív kommunikációs (AAK) módok és eszközök. Az AAK a verbális kifejezésen túl a hangzó beszéd megértését is támogatja – áll a központ felhívásában.

Az AAK a sérült személy számára valamilyen kiegészítő és helyettesítő módot segít találni a hiányzó beszéd helyett. Ilyenek lehetnek a hangjelzések, gesztusok, manuális rendszerek, és/vagy a betűket, rajzokat, jelképeket, fotókat, tárgyakat stb. tartalmazó kommunikációs eszközök, valamint hangadó gépek (kommunikátorok) biztosítanak. A szakértők a MONTÁZS projekt áprilistól júniusig tartó, 20 alkalmas előadássorozatán az AAK szemléletét módszereit és eszközeit, valamint a projekt kapcsán elérhető szolgáltatásokat mutatják be. 

– Az előadások nemcsak az érintetteknek és családtagjaiknak, hanem az adott régióban lévő egészségügyi intézmények dolgozóinak, a köznevelési, szociális intézmények és kapcsolódó szakmai szervezetek tagjainak, továbbá az érintett felsőoktatási intézményekben tanulóknak egyaránt hasznos lehet. A Békés megyei érintettek számára a szegedi AAK-Módszertani Központban (Gemma Központ, Bakay Nándor u.50.) érhető el az AAK-szolgáltatások teljes köre, így a felmérés és diagnosztika, az egyéni tanácsadás és fejlesztés, valamint az eszközkölcsönzés – olvasható.

Az ingyenesen kipróbálható és kölcsönözhető speciális eszközök között megtalálhatók különféle kialakítású és típusú hangadó gépek, egyéb kommunikációs alkalmazással működő okoseszközök, valamint ezek használatát segítő adaptációs eszközök. A helyi szakemberek az aak.szeged@fszk.hu címen érhetők el.

Forrás: Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft.

FEL