Fogyatékkal élők lakhatását támogatják

2023. június 20. 15:09 | behir.hu

Mezőberényben és Békéscsabán, összesen 40 fő fogyatékkal élő személy részére támogatott lakhatást nyújtó otthont alakít ki, illetve bővíti alapszolgáltatásait a Mécses Szolgáló Közösség Egyesülete. A 23 éve Békés vármegyében működő szervezet a fejlesztést közel 1,2 milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatásból hozza létre.

A beruházás által a támogatott lakhatás hozzáférhetőségének javítása a sérült embert gondozó családok számára hatalmas lehetőség és esély. Az önálló életvitel segítése, amely magában foglalja a lakhatási szolgáltatás kialakítását, bővítését, korszerűsítését és szükség szerint a támogatott lakhatáshoz kapcsolódó szolgáltatási gyűrűt adó alapszolgáltatások kialakítását, kapacitásainak bővítését és a szolgáltatásokhoz való hozzáférhetőség javítását, új jövőt nyitva számukra - tájékoztat a szervezet.

A Széchenyi 2020 program fejlesztése eredményeként, a többségében korábban is szolgáltatásban részesülő, családból érkező fogyatékkal élő személyek, szociális szakemberek folyamatos támogatása mellett, 6 és 8 fős otthonokként működő házakban fognak lakni. Részükre magas minőségű, hozzáférhető közösségi alapú ellátási formák kialakítása a cél. A projekt megvalósításával a szervezet hozzájárul ezen személyek életminőségének javításához, jogainak érvényesítéséhez és önálló életvitelének támogatásához, ezzel közvetve segítve családjaik életét is.

Az érintett 40 fő részére három ingatlant Mezőberényben és további hármat Békéscsabán alakítanak ki, továbbá Békéscsabán létrehoznak egy új szolgáltatási központot is. A projektben a meglévő és újonnan vásárolt ingatlanokon akadálymentesítés és energetikai korszerűsítés is történik. A napelemes rendszer kiépítésével és a nyílászárók cseréjével a beruházásnak köszönhetően a költséghatékony működtetés is biztosítottá válik.

További programok »

FEL