Nem kötelező a maszkviselés az autizmussal és a fogyatékossággal élőknek sem

2020. november 28. 15:08 | Vincze Attila

Az autisták mellett az értelmi fogyatékossággal élők is mentesültek a kötelező maszkviselés alól. November végén, egy hét különbséggel jelent meg az erről szóló két kormányhatározat. A döntés értelmében, aki tudja igazolni fogyatékosságát, azt nem büntethetik meg a maszkhasználat elmulasztása miatt.

Előbb az autizmus spektrumzavarral élőket mentették fel a maszkviselési kötelezettség alól. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint november 20-tól a 6 évnél fiatalabb gyermekekhez hasonlóan nem kell maszkot hordaniuk. Állapotukat a fogyatékosságügyi országos érdekvédelmi szervezet által kiállított tagsági igazolvánnyal vagy az e célból kiállított, a fogyatékos állapot fennállását igazoló dokumentummal, továbbá orvosi igazolással igazolhatják.

Az autizmussal élő személyeknek azért jelenthet nehézséget a maszkviselés, mert jellemző lehet rájuk a szenzoros túlérzékenység vagy a szenzoros integrációs zavar. Vagyis az autizmusban érintett személy nem képes elviselni magán az arca egy részét eltakaró maszkot, ami  a stressz szintjük megemelkedése mellett számtalan viselkedésbeli furcsaságot eredményezhet , így például sírást, viszketést, kényszeres hangadást, vagy furcsa, bizarr mozdulatokat. 

Szántó Tamás, a békéscsabai AUT-PONT Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány kuratóriumi elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy már régóta vártak erre a kormányzati döntésre. Sok külföldi országban ugyanis már tavasz óta bevezették ezt a könnyítést az autisták számára. Hangsúlyozta, hogy számos olyan család mindennapjait keserítette meg a kötelező maszkviselés, akik autista gyermeket nevelnek.

- Az életfenntartáshoz szükséges bevásárlások megvalósítása gyakorlatilag ellehetetlenült akkor, amikor egy autizmussal élő gyermek vagy fiatal nem tudta a maszkot felvenni, így aztán az üzletbe sem mehettek be. Utazáskor is egy folyamatos stresszhelyzet volt a szülők vagy a családtagok számára, hogy vajon melyik pillanatban csúszik le a maszk az orráról vagy éppen veszi le és azzal megsérti a vonatkozó szabályokat. Mostantól ezek a szituációk elkerülhetőek lesznek – osztotta meg.

Az elnök hozzátette, hogy természetesen, aki tudja viseli a maszkot, aki pedig még nem, az igyekszik megtanulni, azonban vannak olyan autizmusban érintett emberek, akiknek a napi számos stresszhelyzet mellett nincs lehetőségük megtanulni a maszkviselést.

November 26-tól hatályos az a kormányrendelet, amely szerint az értelmi fogyatékossággal élőknek sem kell már maszkot viselniük. Schriffertné Lócskai Henriett, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége Békés Megyei Egyesületének elnöke a behir.hu-nak arról számolt be, hogy hosszú ideig küzdöttek ezért a jogszabályváltozásért.

- Örülünk a döntésnek, mert például a sérült tagjaink között is vannak olyanok, akiknek a szülei jelezték, hogy a felnőtt gyerekük nem hajlandó felvenni a maszkot, pánikrohamot kap tőle, és attól tart, hogy megfullad benne. Éppen ezért nem tudtak az utóbbi hetekben már kimozdulni velük sehová, így ez a döntés szinte megváltás volt a számukra – fogalmazott.

Az érdekvédelmi szervezet megyei elnöke arról is beszélt, hogy a fogyatékkal élők mintegy 10 százalékát érinti igazán ez a fajta pozitív diszkrimináció. Úgy látja, hogy a törvény elsősorban azoknak a kisebbségben lévőknek szól, akik súlyos értelmi fogyatékossággal élnek, tehát nem értik meg azt, hogy maszkot kell viselniük vagy pedig valamilyen társult betegségük miatt nem tudják hordani a védőeszközt.

 

További programok »

Itthon

Egy vegyesboltban „nyit” újra a posta Gerlán

2022 novembere után csütörtöktől újra igénybe lehet venni a postai szolgáltatásokat Gerlán. Mint ismert, másfél évvel ezelőtt összesen hat fiókját zárta be a Magyar Posta Békéscsabán, köztük Gerlán is. Egy postapartneri programnak köszönhetően azonban ismét lehet majd a városrészben levelet, csomagot feladni, csekket befizetni vagy készpénzt felvenni.
17:09
FEL