Sortűzzel köszöntötték az újévet Gyulán

2019. január 1. 19:19 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Egy igazi 16. századi sortűzzel köszöntötték idén is az újévet Gyulán. Közép-Európa egyetlen megmaradt gótikus tégla váráról január 1-jén, délben tüzeltek korabeli fegyverekkel korhű öltözetben a helyi hagyományőrzők.

 

 

Az esemény szervezői nem csupán az újévet köszöntötték a lövésekkel, hanem a vár egykori védőire is emlékeztek. 

– Igyekszünk odafigyelni, hogy minél pontosabban mutassuk be a korszakokat. Én a 15. századat képviselem, ennek megfelelően igyekeztem összeválogatni az ennek az időszaknak megfelelő ruházatot és fegyvereket. A korhű megjelenés miatt nem használunk egyedi ruházatot vagy fegyvereket, inkább olyan felszerelést választunk, amelyről könnyen bizonyítható, hogy az adott korban használták. Például írásos emlék van róluk, vagy régészeti leletként kerültek elő – mondta el Szabó Árpád, az esemény ötletgazdája.

A hagyományőrző hozzátette: a sortűz nagyon hasonló az eredetihez, de mivel tűzfegyverekről vqan szó, a modern előírások miatt nem lehet teljesen azonos. Más volt a lőpor minősége is annak idején. A fegyverek kinézetre nagyon hasonlóak a korabeli fegyverekhez, de nyilván már nem lehet előállítani azt a minőségű acélt amelyet, akkor használtak, és azok az acélcsövek sem lennének elég biztonságosak a modern lőporokhoz.

 

A Közép-Európa egyetlen megmaradt gótikus tégla váráról január 1-én, délben a hagyományőrzők adtak le sortüzet az újév és az egykori várvédők tiszteletére. Fotó: Kugyelka Attila

Fotó: Kugyelka Attila

 

– Az elmúlt pár évben kezdtük el kialakítani ezt a hagyományt, és az a tapasztalatunk, hogy az érdeklődők évről-évre egyre többen vannak.  Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a Gyulára érkező turisták élményekkel térjenek haza, és ennél jobb programot valószínűleg keresve sem találnánk a Gyulai várhoz kötődően. Emellett fontos, hogy valóban felhívjuk arra a figyelmet, hogy a 16. századi végvári rendszerben Szigetvár és Eger mellett a harmadik legfontosabb erődség volt a gyulai – hangsúlyozta a program kapcsán Fábián Tamás.

Az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője hozzátette: a Gyulai vár mindenképpen különlegesnek nevezhető. Az egykori Magyar Királyság egyetlen éppen maradt síkvidéki téglaváráról van szó, amely annak idején lényegesen nagyobb területű volt. A jelen korban már csak a belső vár maradt meg. De az épület így is bőven nyújt lehetőségeket a városnak. Hiszen a vár történetével kezdődően a kastélyon és a fürdőn keresztül Gyula város története gyakorlatilag a 15. század elejétől egészen a 20. századig végigviszi a látogatókat.

Fábián Tamás hozzátette: a gyulai kiállítóhelyek tekintetében elmondható, hogy nagy számban érkeztek hozzájuk látogatók az év végi időszakban is, ugyanakkor ez jellemző volt a teljes 2018-as évre. Mint mondta: nincsenek még végleges szám adataik, de az már most látszik, hogy a várban, a kastélyban és a többi kiállítóhelyen is 10 százalékot meghaladó mértékkel növekedett a látogatószám.

 

További programok »

Gyula

Elismeréseket adtak át a Pándy Emléknap alkalmából

Kedden délután tartották meg Gyulán a Pándy Emléknapi ünnepi programot, melynek kezdő elemeként emlékfát ültettek el a Békés Megyei Központi Kórház területén, a Szent István út felőli parkban. A csemetét dr. Martyin Tibor osztályvezető főorvos, az emléknap legfőbb díjazottja ültette el.
2021. október 19. 16:40
FEL