Óránkénti díszlövéssel emlékeztek Gyulán a várostrom kezdetére

2019. július 2. 19:23 | Kovács Andrea

A gyulai várban immár hagyomány, hogy az 1566-os ostrom kezdetének és végének évfordulóján díszlövésekkel és fegyverbemutatóval emlékeznek meg a várvédő hősökről.  Július 2-án, az ostrom kezdetének évfordulóján a Maróti Hagyományőrző Egyesület képviselője 10 és 18 óra között minden egész órakor egy puskalövést adott le a vár tetejéről, ezzel emlékezve a török támadás kezdetére. 

 

 

1566. július 2-án kezdődött el a törökök ostroma amely szeptember másodikáig tartott. Kerecsényi László várkapitány derék legényei és leányai a tizenötszörös túlerő ellenére több mint két hónapig tartották az erődítményt, ami a mai Magyarország területén található várak esetében abszolút rekordnak tekinthető.  Az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. és Gyulai vár az ostrom kezdő és záró napján a vár faláról leadott lövésekkel közösen emlékezik a hősökre – mondta el Fábián Tamás kommunikációs vezető.

 

Fotó: Kugyelka Attila

Az igen erős hanghatást produkáló „fegyvert”, az úgynevezett kanócos puskát a Maróti Hagyományőrző Egyesület elnöke, Szabó Árpád  szólaltatta meg. Ez egy viszonylag rövid csővel rendelkező harcászati alkalmatosság pontos másolata, ami elsősorban a gyalogság számára készült. Bár a leginkább jellemző, ostromkor használatos védelmi fegyver a szakállas puska volt, ezt a kisebb, modernebb lőfegyvert is előszeretettel alkalmazták az 1560-as években, akár Gyulán is. Sorozatgyártás nem lévén, akkoriban a puskák is kézműves terméknek számítottak, gyakorlatilag nem volt két egyforma darab.

 

Fotó: Kugyelka Attila

A „lövések” közötti időben a fegyverteremben Szabó Árpád az 1400- 1500-as években leginkább használatos puskákat is bemutatta, fejlődéstörténeti szempontból a kezdetektől, tehát a botpuskától egészen a hajdúpuskáig.  A Maróti Hagyományőrző Egyesület vezetője hangsúlyozta: gyulaiként igen nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy ilyen különleges módon is megemlékezhet az 1566-os események főszereplőiről, a hősökről, akik életüket áldozták azért, hogy megvédjék a várat és a várost a török-oszmán hódító hadaktól.

 

További programok »

Gyula

Célegyenesbe érkezett az Év Kiváló Magyar Méze Verseny

Immár 11. alkalommal szervezték meg az Év Kiváló Magyar Méze versenyt. A megmérettetés december 4-én „fordult rá” a célegyenesre, a zsűri közel 40 mintából választja ki a hét kategóriagyőztest és ezek közül azt is, amelyik az év kiváló méze megtisztelő címet viselheti.
2021. december 4. 13:09
FEL