Ahol a középkort idézte az újévi durrogás

2018. január 2. 17:26 | Zsíros András

Puskaropogás köszöntötte az újévet Gyulán, ahol a várfalról 16. századi fegyverek korhű másolataival adtak le lövéseket. A török ostrom idején használt puskákkal a látogatók ezt követően közelebbről is megismerkedhettek.

Fegyverek dördültek a gyulai várfal tetejéről újév napján délben. A látványossághoz a helyiek hozzászokhattak már, az itt szilveszterező turistáknak azonban meglepetés volt.

Több puskát és pisztolyt is láthattak és hallhattak a látogatók, mindegyik korhű másolata azoknak, amelyeket a török ostrom idején használhattak a várvédők. Szabó Árpád, a Kerecsényi László Íjász Egyesület helyi hagyományőrzője részletesen is megmutatta az érdeklődőknek a fegyverek használatát.

Az évente visszatérő programmal a szervezők azt szeretnék elérni, hogy minél elevenebbé váljon a történelem az utókor számára. Fábián Tamás, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum kommunikációs vezetője elmondta, céljuk, hogy megemlékezzenek a vár 1566-os ostromának védőiről, és hogy emlékeztessék mindenkit: Szigetvár és Eger mellett Gyula is jelentős végvári erődítmény volt a 16. században.

A tapasztalatok szerint a fegyverek gyakorlati bemutatására egyre nagyobb az igény. A szervezők bíznak abban, hogy az élményszerű programoknak köszönhetően a most felnövő gyerekek a múzeumoknak is visszatérő vendégei lesznek.

 

 

 

További programok »

Gyula

Akadálymentesített kisbusz segíti a rászorulókat Gyulán

Kedden mutatták be azt az akadálymentesíttett mikrobuszt, amelyet a Slachta Margit Alapítvány segítségével vásárolt a Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézmény a támogatószolgálat feladatainak ellátásához. Az új, korszerű gépjármű elsősorban a gyulai járásban lakó hátrányos helyzetű, vagy fogyatékossággal élő személyek szállításában nyújt segítséget.
2021. december 7. 15:10
FEL