Ágyúlövésekkel köszöntötték az újévet Gyulán

2021. január 1. 15:07 | Vincze Attila

Török kori puskák és ágyúk hangja szólt újév első napján a gyulai várnál. A lövéseket pontban déli tizenkét órakor adták le a várfal mellől.

Járvány ide, járvány oda Gyulán már évek óta hagyomány, hogy az újévet hangos ágyúlövésekkel köszöntik, nem volt ez másképp 2021-ben sem. Annyi azért idén változott, hogy mivel a járványügyi korlátozások miatt a vár zárva tart, így nem onnan, hanem a várfal mellől adták le a lövéseket. Az érdeklődőket ez látszólag nem igazán zavarta, mert a napsütéses időben most is sokan látogattak ki az erődítményhez.

A korabeli fegyvereket ezúttal is a hagyományőrzők sütötték el. A Kerecsényi László Íjász Egyesület vezetője elmondta, hogy összesen hat különböző fegyverrel, vagyis három puskával és három ágyúval készültek. Lovász Tamás hozzátette, hogy a legtöbb típus ezek közül egykor szerepelt a várostrom leltárában.

Szabó Árpád, a Maróti Hagyományőrző Egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy mivel nagyon kevés ilyen eszköz maradt fent az utókor számára, és azok közül is többségük csak múzeumban látható, ezért az általuk használt fegyverek hiteles másolatok.

- Az idei évben nem tudtunk felmenni a várfalra, így ezt kihasználva elhoztunk nagyobb eszközöket is, ezek újonnan készült replikák, viszont amennyire lehet, hűek a korabeli technológiákhoz. Lövéskor pedig olyan puskatöltetet használunk, ami le van fojtva, így nem okozhat sérülést – mondta.

Az eseményen a várat működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállításokért felelős ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy 2021-ben kicsit más jelentőséggel is bír a már hagyományosnak mondható újévi köszöntés.

- Ezzel a hagyománnyal mi, a régi magyar néprajzban is megtalálható értékhez kötődünk, hiszen a zajkeltés szilveszterkor egy általános dolog volt és sok helyen a török kiűzését is jelentette. Most kicsit jelképesen azt mondanám, hogy a vírust is elűznénk ezzel – utalt a pandémiás helyzetre Fekete-Dombi Ildikó.

A szakember abban bízik, hogy 2021-ben már jóval több programot tarthatnak majd meg és a gyulai kiállítóhelyek újra sok látogatót fogadhatnak.

 

További programok »

Gyula

Akadálymentesített kisbusz segíti a rászorulókat Gyulán

Kedden mutatták be azt az akadálymentesíttett mikrobuszt, amelyet a Slachta Margit Alapítvány segítségével vásárolt a Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézmény a támogatószolgálat feladatainak ellátásához. Az új, korszerű gépjármű elsősorban a gyulai járásban lakó hátrányos helyzetű, vagy fogyatékossággal élő személyek szállításában nyújt segítséget.
2021. december 7. 15:10
FEL