Sokan vásárolnak pirotechnikai eszközöket szilveszterre

Már javában vásárolják a szilveszterkor használható komolyabb tűzijátékokat. A Leskovics Pirotechnika Kft. felelős pirotechnikusa arról tájékoztatta portálunkat, hogy az év közben megvásárolható és magánterületen működtethető 1-es és 2-es kategóriába sorolt tűzijátékok mellett, az utolsó héten a 3-as kategóriába sorolt termékeket is megvehetik azok, akik betöltötték 18. életévüket.

Egymást követve érkeztek az érdeklődők az egyik békéscsabai áruház előtt felállított sátorhoz. Itt is, mint országszerte mindenhol, csütörtök óta kapható a 3-as kategóriába sorolt tűzijáték, amelyet az emberek csupán négy napon keresztül vásárolhatnak meg. Volt olyan vásárló, aki azt mondta: családi és baráti társaságban is megszokott már az, hogy tűzijátékkal búcsúztatják az óévet.

– Úgy gondoltam, hogy most bevásárolok, és még éjfél előtt ellövöldözgetjük. Ezért vettem kisebbet, nagyobbat, hogy mindenkinek legyen a saját kedvére való nyilatkozta Pogonyi István.

Szigetiné Tamás Rita, a Leskovics Pirotechnika Kft. felelős pirotechnikusa elárulta, hogy ehhez a sátorhoz már visszatérő vásárlók járnak, akik nagyrészt ismerik a termékekre előírt szabályokat.

–  Amióta lehet legálisan pirotechnikai terméket árusítani, azóta sokkal jobban ismerik ezek felhasználási módját is a vásárlók. Nem kell már mindenkinek elmondani, mert tudják. Telepeket vásárolnak főképpen, úgy látom, azt a vevőink jobban szeretik – mondta Szigetiné Tamás Rita.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint szilveszter éjjel átlagosan negyven-ötven olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat, amelyet pirotechnikai eszköz szabálytalan használata okozott. Gombkötő Zoltán tűzoltó alezredes kiemelte, az ilyen esetek elkerülése végett is fontos betartani a használati utasításban leírtakat.

A szolgálatvezető hozzátette: a harmadik csoportba tartózó, fel nem használt pirotechnikai eszközöket január ötödikéig, a vásárlás helyszínén kell leadniuk a vásárlóknak.

 

Megosztás:

Címke: , , ,