Gombkötő Zoltán: A tűzvédelmi előírások betartása a biztonságunkat szolgálja

Nyáron megemelkedik a szabadtéri rendezvények száma. A saját és a környezetünk biztonsága érdekében nagyon fontos a tűzvédelmi szabályok betartása. Hogy mire kell ügyelni, arról Gombkötő Zoltánnal, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi hatósági osztályának szolgálatvezetőjével beszélgetett a 7. Tv Aktuális című műsorában Szabó Rita műsorvezető.

 

– Mi számít szabadtéri rendezvénynek?

 

– Jogszabályok fektetik le, mitől lesz szabadtéri egy rendezvény. Többféle jogszabály többféle típust kategorizál. Van egy Országos Tűzvédelmi Szabályzatunk (OTSZ), amely leírja, hogy vannak egyszerű és kiemelt szabadtéri rendezvények. Egyszerű szabadtéri rendezvényről beszélünk 1000 főtől és 5000 négyzetméteres alapterülettől. A kiemelt rendezvény az önkormányzat jegyzőjének hatáskörébe tartozó zenés-táncos, 10 000 főt vagy 20 000 négyzetmétert meghaladó rendezvény.  Tűzvédelmi szempontból nem szeretünk különbséget tenni, fontosnak tartjuk, hogy mindenütt megfeleljenek a tűzvédelmi előírásoknak.

 

– Tűzvédelmi szempontból van különbség az egyszerű és a kiemelt rendezvények között?

 

– Hatósági szempontból nem teszünk különbséget. Legyen szó egy falunapról, vagy céges rendezvényről, fontosnak tartjuk, hogy mindenki elkészítse az OTSZ-ben leírt biztonsági, tűzvédelmi tervét, és ezeket benyújtsa egyeztetésre a tűzvédelmi hatósághoz. Ha egy falunap létszáma nem éri el az egyszerű rendezvény szintjét, tehát az ezer főt, akkor is érdemes bejelenteni a katasztrófavédelem felé, hogy ki a főszervező. Így ha valamilyen esemény történik, akkor a kivonuló egységeknek lesz egy olyan telefonszámuk, akitől érdeklődhetnek.

 

– Békés megyében melyek a kiemelt rendezvények?

 

– Kiemeltek a nagyobb fesztiválok, a kolbászfesztivál, a sörfesztiválok, pálinkafesztivál, az orosházi kenyérünnep. Jogszabály ugyan nem írja elő, de szeretjük, ha ezen nagyobb rendezvények biztonsági terveinek a készítésébe bevonnak tűzvédelmi mérnök szakembereket is.  

 

 

– Milyen előkészületeket igényel egy nagy rendezvény az önök szemszögéből?

 

– Hatósági oldalról akkor kezdődik a munka, amikor a rendezvényszervező vagy a tulajdonos a biztonsági tervet elkészítteti a tűzvédelmi szakemberrel, és azt benyújtja a rendezvény előtt tíz nappal a tűzvédelmi hatósághoz. Mi ezt a tervet áttekintjük és elbíráljuk, megnézzük, hogy a programban résztvevő személyek számára elég biztonságos-e, vagy valamit módosítani kell. Nagyobb rendezvényeknél szúrópróba-szerűen hatósági ellenőrzéseket tartunk, a program lezárást követően pedig értékelünk, ezzel is segítve a további szervezést. Szükséges esetben hatósági bírság is kiszabható, de ez szerencsére a megyei rendezvényeknél nem jellemző.

 

– Mit figyelnek egy-egy ellenőrzés során?

 

– Több módja van az ellenőrzéseknek, jogszabály szerint kiértesíthetjük az ügyfelet, szólhatunk előre telefonon vagy személyesen, vagy lehet ellenőrizni szúrópróba-szerűen is. Ez több mindentől függ, például a rendezvény bejelentésének időpontjától, hogy mikor nyújtották be a biztonsági tervet, kollégánk valóban megfelelően át tudott-e nézni mindent, látszik-e egyértelműen, hogy minden biztosított. Például egy gasztronómiai rendezvényen, ahol sokan főznek, a gázpalack egyfajta veszélyforrás lehet, itt meghatározzuk, hogy a nyomást ellenőrizni kell, és persze nem hozhat be bárki bármilyen palackot. Az is szempont, hogy milyen az időjárás, van-e olyan esemény, ami miatt fokozottan kell figyelni – tehát ez komplex. A legfontosabb, hogy az ott lévő személyek az árusokon, a fellépőkön át a látogatókig a lehető legnagyobb biztonságban legyenek.

 

– Szigorúak azok az előírások, amelyeket be kell tartani?

 

– Észérvek alapján vannak összeállítva. Ha végiggondoljuk a kilátogató személyek számára is egyfajta biztonságot nyújt mindez. Például az utóbbi időben mindenhol van kivetítő-vászon, szükség esetén oda a menekülő útvonalakat ki lehet vetíteni, vagy két együttes koncertje között be lehet mondani – ha szükséges – egy tájékoztatást arról, hogy mit teszünk, ha aznap estére felhőszakadás várható, hova tudnak behúzódni az emberek. Emellett a biztonsági személyzet is kötelező. Tehát ezek az előírások valóban a biztonságunkat szolgálják.

 

– Milyen szankcióra számíthat az, aki nem tartja be a szabályokat?

 

– A bírság jogszabályban szabályozott. Kötelező a bírság, ha életvédelmi szempontból veszélyes egy helyzet – például eltorlaszolnak egy menekülési útvonalat – itt nincs is lehetőség mérlegelésre. Ebben az esetben a szervező bírságolható. Viszont ha egy eseményen egy árus, vagy akár egy látogató veszélyezteti az ott levők biztonságát, akkor őket is meg lehet bírságolni. Elsődleges szempontunk azonban nem a bírság, hanem a szabályok betartatása, és az ott levő emberek biztonsága.

 

– Az emberek mennyire vannak tisztában a tűzvédelmi előírásokkal és mennyire veszik ezeket komolyan?

 

– Évről évre komolyabban veszik, de még nem jellemző a tudatos tűzvédelmi gondolkodás. Fontos tudni, hogy ezek az előírások nem arról szólnak, hogy valakit valamiben korlátozzunk, hanem arról, hogy mindenki biztonságban legyen. Például ha egy menekülési útvonalra autók parkolnak be, az akár pánikhelyzetet is eredményezhet, fontos tehát a szabályok betartása. Tűzmegelőzési bizottságunk – akár ezeken a nagy rendezvényeken – már a legkisebbek figyelmét is igyekszik erre felhívni.

Megosztás:

Címke: , , ,