Néhány óvatlan pillanat és kész a baj – de megelőzhetjük!

Egy eldobott cigicsikk, egy őrizetlenül hagyott tábortűz, grillsütőből kipattanó parázs. Nyáron megszaporodnak az avar-, bozót- és nádas tüzek Békés megyében, ám egy kis elővigyázatossággal elkerülhetjük ezeket!

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján olvasható közlemény szerint várhatóan az elkövetkezendő időszak csapadékmentes időjárása, illetve az előttünk álló kánikula miatt megnő a szabadtéri tűzesetek kialakulásának kockázata. Ezzel pedig nem csak anyagi javaink, hanem akár testi épségünk is veszélybe kerülhet.

A szabadtéri tűzesetek kilencvenkilenc százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza, így a megelőzésénél kulcsfontosságú a kockázati tényezők felismerése. A szabályok a következők:

 

  • Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni.
  • Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor az tilos.
  • A külterületi tarlóégetést és vágott növények égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltséggel.
  • A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról.
    Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani.
  • Ha feltámad a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést és oltsuk el a tüzet.
  • A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható. Ha valaki a kertjében úgy éget zöldhulladékot, hogy azt nem engedélyezi önkormányzati rendelet, vagy nem a rendeletben meghatározott időben végzi, az húszezer forinttól hatvanezer forintig terjedő bírságra számíthat.
  • Aki engedély nélkül éget külterületen, az ötvenezer forinttól fél millió forintig terjedő bírságra számíthat.
  • Ha az égetés során akkora tűz keletkezik, ami miatt a tűzoltóknak be kell avatkoznia, húszezer forinttól három millió forintig is terjedhet a bírság.
Megosztás:

Címke: , , ,