A megelőzés életet is menthet: ne hagyjuk őrizetlenül a tüzet a szabadban!

2018. október 16. 09:40 | behir

Az elmúlt időszakban az enyhe időjárás miatt Békés megyében is megnőtt a tartózüzek száma. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek az esetek komoly károkat okozhatnak, ám kis odafigyeléssel megelőzhetőek!

A közlemény kitér rá, hogy a szabadtéri tűzesetek kilencvenkilenc százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza. Éppen ezért a megelőzésénél kulcsfontosságú a kockázati tényezők felismerése, amellyel az állampolgárok csökkenthetik a szabadtéri tüzek kialakulásának lehetőségét, így növelve lakókörnyezet biztonságát. Az időnként jelentős kárral járó tüzek megelőzhetőek, ha tisztában vagyunk a szabadtéri égetés szabályaival:

 

  • Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni.
  • Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor az tilos.
  • A külterületi tarlóégetést és vágott növények égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltséggel.
  • A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról.Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani.
  • Ha feltámad a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést és oltsuk el a tüzet.
  • A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható. Ha valaki a kertjében úgy éget zöldhulladékot, hogy azt nem engedélyezi önkormányzati rendelet, vagy nem a rendeletben meghatározott időben végzi, az húszezer forinttól hatvanezer forintig terjedő bírságra számíthat.
  • Aki engedély nélkül éget külterületen, az ötvenezer forinttól fél millió forintig terjedő bírságra számíthat.
  • Ha az égetés során akkora tűz keletkezik, ami miatt a tűzoltóknak be kell avatkoznia, húszezer forinttól három millió forintig is terjedhet a bírság.

További programok »

Kék hírek

Összehangolt közúti ellenőrzés kezdődik hétfőn

A rendőrség a TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) Műveleti Csoport éves ellenőrzési terve alapján 2019. szeptember 16. és szeptember 22. között tartja meg Magyarországon a „Figyelemmel az útra” elnevezésű közlekedésbiztonsági ellenőrzését.
09:49
FEL