Október 15-én kezdődik el a fűtési szezon

2017. szeptember 26. 17:08 | Szendi Rita

Október 15-én elindul a fűtési szezon. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy mindenki időben vizsgáltassa felül és tisztíttassa ki a fűtőeszközét. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet ugyanis a készülékek szabálytalan kivitelezése, illetve a karbantartás és a rendszeres műszaki felülvizsgálat elmulasztása.

A rendszeresen karbantartott és kitisztított fűtőeszköz nemcsak biztonságos, hanem gazdaságosabban is működtethető.

– Minden évben több baleset történik, melyek közül néhány sajnos halállal végződik. Az esetek döntő többségében a tulajdonos hanyagsága, nemtörődömsége vezet a tragédiához. Másik fontos dolog az üzembiztos és energiatakarékos üzemeltetés. Gázkazánunk hosszan tartó élettartamának és az optimális fogyasztásának alapja az évenkénti rendszeres karbantartás. Ha elmarad, akkor gázkazánunk akár 15 százalékkal is több energiát fogyaszthat – mondta el Káli Dávid gáz- és tüzeléstechnikai műszerész.

Az elmúlt pár hónapban, amíg nem kellett fűteni, por és szennyeződés rakódott le a fűtőeszközökön, ami rontja az égés minőségét és balesetekhez is vezethet.

– Országos viszonylatban egy picivel magasabbak a számok, megyei viszonylatban azonban az előző évek fűtési szezonjaiban mindössze egy szén-monoxid-mérgezéses halálesetünk volt. Ebből azt lehetne következtetni, hogy lakossági oldalról nagyon jó a felkészülés. Mindezek mellett azért mindenkinek ajánljuk a berendezések, a kémény felülvizsgálatát a fűtés beindítása előtt – fogalmazott Gombkötő Zoltán tűzoltó alezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági szolgálatvezetője.

A szakemberek szerint rossz szokás, hogy a gázkészülékek karbantartását mindenki ősszel szeretné elvégeztetni, azonban a szerelőnek a fűtésszezonban a szervizelést kell előtérbe helyeznie. Ezzel szemben a figyelmes felhasználó a fűtésszezon végeztével kéri meg az éves tisztítást, karbantartást.

 

 

FEL