Sokan összekeverik a No Shave Novembert a Movemberrel

2019. november 22. 15:18 | Hidvégi Dávid

A két kezdeményezés szinte teljesen összemosódott, pedig valójában két különböző dologról beszélünk a nem borotválkozás hónapjában, azaz novemberben.

Manapság sokan összekeverik a No Shave November és a Movember kezdeményezéseket – emelte ki a Movember egri mozgalmának elnöke. Barankovics Márk elmondta: a Movember lényege, hogy a férfiak bajuszt növesztenek azért, hogy az egészséges életmódra hívják fel a figyelmet. Barankovics Márk hozzátette, hogy Magyarország 2009-ben csatlakozott ehhez.

– A Movember Mozgalom Ausztráliából indult, amikor egy baráti társaság kitalálta, hogy novemberben bajuszt növesztenek és ezzel felhívják a figyelmet az egészséges életmódra, azon belül is a lelki egészségre és a prosztatarák szűrővizsgálatok a fontosságára – fogalmazott az egri főszervező.

A No Shave november 2009-ben indult Chicagoból, amellyel felhívják a figyelmet a különböző rákos megbetegedésekre, különösen a prosztatarákra.

Miklós Attila hangsúlyozta: a fogadalom betartásával arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a férfiak is járjanak szűrővizsgálatokra. Az önkormányzati képviselő hozzátette, hogy az ismerősei körében is többen csatlakoztak a borotválkozásmentes hónaphoz.

– Kétféle verziója is van a kezdeményezésnek, az egyik az, hogy az ember egyáltalán nem fog borotvát és nem megy el fodrászhoz. Az ebből megspórolt a pénzt felajánlja valamilyen olyan szervezetnek, amely szűrővizsgálatokat végez. A másik változata a bajusznövesztés, ami pedig arról szól, hogy minél több férfi menjen el vizsgálatokra – mondta Miklós Attila.

Megkérdeztük a békéscsabai Street Barber egyik alkalmazottját, hogy ebben az időszakban mennyivel változnak meg a vendégek szokásai. Bereczki Zsombor elmondta: a No Shave November idején többen növesztik meg a szakállukat, így sokan kérnek igazítást vagy festést.

– A vendégek általában egy kis átmenetet kérnek a pajesz részhez, ennyi "csalás" még belefér. Valaki azt kéri, hogy a szakáll hosszát hagyjuk meg teljesen, csak az alját és a nyakrészt borotváljuk ki, hogy ne kezdje ki a bőrét – részletezte a barber.

A kezdeményezésekben résztvevők leghamarabb december elsején borotválkozhatnak.

További programok »

FEL