Sokan közlekedtek biztonsági öv nélkül Békés vármegyében

2023. április 6. 12:00 | Papp Ádám Sándor

A biztonsági öv és a gyermekülés helyes használatára hívja fel a figyelmet a Magyar Rendőrség csat(t)lakozz elnevezésű országos kampánya. A hatóságok a februári és márciusi egy-egy hetes kiemelt ellenőrzés alatt mintegy 34 ezer alkalommal tapasztalták a biztonsági öv használatának elmulasztását.

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság egy figyelemfelhívó kisfilmet készített, ahol egy eljátszott jelenetben Csomós Lajos színművész autóvezetés közben próbálja meg bekapcsolni biztonsági övét. Ez azonban nem sikerül, végül Szombati Andrea sajtószóvivő bemutatja a védőeszköz használatát.

Magyarországon 1976. január 1-je óta kötelező a biztonsági öv használata a gépjárművekben, 1994 óta pedig a hátsó ülésen ülőknek is kötelező övet csatolni lakott területen kívül és belül is. A Magyar Hatóságok országszerte fokozott közúti ellenőrzést végeztek februárban és márciusban is egy héten keresztül, ahol a tapasztalatok azt mutatják, hogy mintegy 34 ezer esetben történt meg a biztonsági eszközök használatának mulasztása. 

– Készült a közelmúltban egy felmérés, egy tudományos kutatás, amely kimutatta azt, hogy a személygépkocsiban az első ülésen ülők mindösszesen 88 százaléka használja csak a biztonsági övet, illetve még szomorúbb adat talán, hogy a hátsó ülésen tartózkodók közül 57 százalék van bekötve. Nagyon fontos lenne, hogy többen használják azt a biztonsági rendszert, amelyet nekünk találtak ki és egymásra épülnek. Ha a biztonsági öv nincs bekötve, akkor a további biztonsági rendszerek, mint például a légzsák sem tudják megvédeni a vezetőt, illetve az utasokat – hangsúlyozta Szombati Andrea.

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság adatai alapján Békésben február 13. és 19. között 813 alkalommal, míg március 6. és 12. között 832 esetben tapasztalták azt a rendőrök, hogy az autóban tartózkodó személyek biztonsági öv nélkül közlekedtek.

További programok »

FEL