Soha nem látott mértékűre nő a hazai agrártámogatás

2021. január 12. 11:29 | Varga Diána

Három kormányhatározat jelent meg hétfőn este, ezek közül az egyik nagyban befolyásolja, hogy az uniós és a hazai költségvetésből mennyi agrártámogatást kaphatnak a magyar gazdák a következő években.

A Magyar Közlönyben hétfőn este jelent meg a vidéki Magyarország megújításáról, a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének, valamint a gazdák támogatási szintjének a 2021–2027-es időszakban történő megőrzéséről.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által hétfőn szignózott határozat rögzíti, hogy a kormány egyetért a 2021-2017-es Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervben a 2023-2027-es időszakban az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) keretében 25 százalékos forrás átcsoportosításával az Európai Mezőgazdasági Garancia Alap (EGMA) keretébe.

Ez a pont nem meglepő, hiszen minden évben megtörténik. Az EMVA finanszírozza a vidékfejlesztési programokkal, projektekkel és kezdeményezésekkel kapcsolatos uniós intézkedéseket, míg az EMGA elsősorban a mezőgazdasági termelőknek szánt jövedelemtámogatást és olyan piaci intézkedéseket finanszíroz, mint az intervenciós felvásárlás, a magántárolási támogatás vagy a rendkívüli piaci zavarokat enyhítő intézkedések.

 

A kormány az eddiginél jóval nagyobb társfinanszírozást vállal

Az újdonságot a második pont jelenti, ugyanis a határozat így szól: a kormány "egyetért azzal, hogy a 2021–2027. évek tekintetében 80 százalékos nemzeti társfinanszírozás kerüljön biztosításra a Közös Agrárpolitika Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap kerete számára".

Mit jelent ez? Az eddigi rendszerben az Európai Unió a támogatás 85 százalékát finanszírozta, míg a magyar állam ezt 15 százalékkal egészítette ki. Az új határozat alapján – hazai kezdeményezésre – a kormány ezt a 15 százalékot 80-ra emeli, így több gazdasági portál számításai szerint átszámítva 900 milliárd forint uniós forráshoz az állam 3800 milliárd forint hazai forrást biztosít.

A harmadik pont szerint 2021-ben és 2022-ben az érintett mezőgazdasági termelők esetében az egységes területalapú támogatás összegéhez kötött támogatás kifizetése 150 000 euró éves egységes területalapú támogatás felett 5 százalék, 1200 hektárnak megfelelő összeg felett 100 százalék támogatáscsökkentéssel kerül végrehajtásra. Ez a pont sem hoz változást a jelenlegi szabályozáshoz képest.

További programok »

FEL