Skultétiné Barna Anita: Azért szeretnek olajosak is lenni

2021. június 9. 08:27 | Such Tamás

Pedagógusnap alkalmából egy hirdetésben köszöntötték Skultétiné Barna Anitát az egyik napilapban. A Békéscsabai SZC Kemény Gábor Technikum igazgatónője 33 éve tanít, 17 éve igazgatja az intézményt. Elmondása szerint sosem akart pedagógus lenni, ám a sors mégis a jó irányba terelte.

 

– Meglepődött, amikor megtudta, hogy benne van az újságban?

– Nagyon! Szombat reggel a szomszéd bácsi becsengetett, és azt kérdezte a férjemtől, hogy „Tudja, hogy a felesége benne van az újságban?”. Persze nem tudta. Akkor én már egy programon voltam és csak délután szembesültem a tényekkel.

 

– A férje nem is hívta fel telefonon?

– Nem, mert kíváncsi volt a reakciómra. Azt viszont láttam, hogy a friss tablóképemet használták. Egy kicsit nyomoztam, de eddig nem sikerült kideríteni, ki volt az. Persze nagyon jól esett. Itt szeretném megköszönni a figyelmességet és mindent, amit én tanultam tőlük: kenuzást, vadkempingezést, a közös zenélés örömét, a néptáncot.

 

Oldalkocsis motor a Kemény suliban – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Oldalkocsis motor a Kemény suliban – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– Szeretnek a gyerekek.

– Igen. Úgy tűnik. Például az érettségi találkozókon is jó néhány olyan dolgot elevenítenek fel, amelyre már nem is nagyon emlékszem, de még ma is libabőrős lesz a karom tőle.

 

– Milyen szakos?

– Kémia-fizika. De néhány éve elvégeztem a mentálhigiéné szakot is. Természetesen van a Keményben iskolapszichológus, de engem is nyugodtan megkereshetnek diákok és kollégák egyaránt. Előfordult már olyan időszak, hogy több gyerek fordult meg az irodámban, mint pedagógus.

 

– Keményes volt?

– Nem, rózsás! De már ötödéves egyetemista korom óta a Keményben tanítok, a volt osztályfőnököm ajánlott az akkori igazgatónak, Kiss Ferencnek, aki fizika tanárom volt gimnáziumban. Amúgy eredetileg gyógyszerésznek készültem. Ezért vegyésznek jelentkeztem a JATE-ra, de nem vettek fel, hanem átirányítottak kémia-fizika szakra.

 

A Kemény Gitárklub – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Az iskola keményvalutája: a Kemény Gitárklub; a háttérben, fehér pólóban Anita fia, Zozó – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Úgy terveztem, elvégzem az egyetemet és mégiscsak elmegyek vegyésznek, de – mint mondtam – ötödévesen ide kerültem. És mit hozott a jósorsom? Hamar megtapasztaltam, hogy milyen csodálatos a gyerekek között lenni. Jó, nagyon jó. Mégha néha kicsit haragszom is rájuk, vagy felemelem a hangomat.

 

– Nehéz elhinni.

– Pedig szoktam. Szóval, a legmerészebb álmomban sem fordult elő, hogy tanítani fogok. Majd bekerültem egy nagyon jó közösségbe és minden lehetőséget megkaptam. Tanárból lettem igazgató.

 

– Mi a sikere titka?

– Egyértelműen a mögöttem álló csapat, ugyanis sosem voltam magányos harcos. 2004-ben egy évre neveztek ki megbízott igazgatónak, majd a csapatommal bizonyítottunk.

 

A Kemény Gitárklub rajongói – Fotó: behir.hu/Such Tamás

A Kemény Gitárklub rajongói – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– Többek között mivel?

– „Ráfeküdtünk” a sikeres beiskolázásra, és nagyon sokat újítottunk, rengeteget pályáztunk. A GPS-üzemmód az erősségünk, azaz újratervezünk, ha kellett. Darwin szerint is a legéletrevalóbbak azok, akik legfogékonyabbak a változásra. A rezilienciát (rugalmas ellenálló képesség – S. T.) személyes erősségemnek tartom. A kereteket alkottuk újra, amellett támogattuk/juk az alulról jövő kezdeményezéseket, ilyen volt például a Kemény Gitárklub.

 

– Amely azóta az iskola egyik valutája.

– 16 éve, a diákok azzal kerestek meg, hogy szeretnének Lustyik Pistivel (a Kemény Gitárklub vezetője – S. T.) csütörtökönként együtt gitározni. Nyolcan kezdték, majd néhány hónap múlva már rengeteg keményes és külsős is bekapcsolódott.

 

– Az a legklasszabb, hogy nagyon sok tehetség került ki a „háromakkordos” klubból.

– De ez visszafelé is igaz: több éve az utánozhatatlan, fővárosi Benkő Zsolti gitáros is elhozta a fiát a kétegyházi gitártáborba, hogy az alapokat Lustyik Pistitől tanulja meg. Ma meg már együtt muzsikálnak. Az oktatáshoz visszakanyarodva, nem szabad elmenni amellett sem, hogy a BSZC vezetése szüntelenül támogatja a fejlesztéseinket: többek között az informatikai beruházásainkat is.

 

– Ma már az öltönyös szakemberek javítják az autókat.

– Azért szeretnek olajosok is lenni. Gyerekeinket megcsapta a „benzingőz”, a legjobban a tanműhelyekben érzik magukat, ahol a legmodernebb eszközök segítségével tanulhatnak.

 

Skultétiné Barna Anita – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

FEL