Sírt bontottak az óvodások

2016. május 20. 12:49 | Balázs Anett

Sírbontási technikákat tanulhatnak vagy éppen kincskereső expedícióra indulhatnak azok a gyerekek Szarvason, akik a napokban ellátogatnak a Tessedik Sámuel Múzeumba. Az intézmény ugyanis ebben az évben is csatlakozott a Régészet Napja című országos eseménysorozathoz, amelynek keretén belül ingyenes programokat szerveznek főleg iskolás csoportok számára. A fő cél a régészet, mint tudomány népszerűsítése, valamint a régészeti kutatások friss eredményeinek bemutatása.

 

Régésznek érezhetik magukat a gyerekek Szarvason ma és szombaton. Nagy Lotti Lili elmondta, hogy mindenféle szarvakat, sőt embercsontokat is találtak. Szőke Barnabás szerint nem volt egyszerű a munka, de nagyon büszke arra, hogy talán egy mamutagyarra is rábukkantak.

A gyerekek elbeszélésből is kiderült, hogy számos izgalmas lelettel találkoztak az ovisok a Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumban felállított mini sírhelyben. A múzeum munkatársai szerint ez az egyik legjobb módja, hogy a legkisebbeknek bemutassák a régészeti szakma érdekességeit.

– Mielőtt elkezdtük a foglalkozást, beszélgettünk arról, mivel foglalkozik a régész, miért fontos az, hogy amiket megtalál, helyt kapjon a múzeumban – mondta Horváth Mariann. A múzeumpedagógus hozzátette: a gyerekek nagyon ügyesen válaszoltak a felvetett kérdésekre, mert korábban már beszélgettek erről az óvodában.

Nemcsak a legkisebbek, a középiskolások is kutathattak. A fiataloknak a kiállításokat végigjárva kellett megkeresni az elrejtett műtárgyakat és a feladatlapot helyesen kitölteniük. Mindezek mellett a múzeum munkatársai előadásokat is tartanak, amelyen többek között szó esik arról, hogy miért fontos a régészeti örökségünk feltárása, valamint milyen feltárási formák vannak. Gulyás András régész szerint gyerekkorában majdnem mindenkiben felmerül, hogy régész szeretne lenni, főleg egy ilyen kiállítás után. A szakember pedig mindenkit buzdít is erre a hivatásra, hiszen így megismerhetik az emberek Magyarország történelmét a tárgyi emlékeken keresztül.

A Kincskeresés nevű játékot, még május 21-én szombaton a múzeum nyitva tartási idejében is bárki kipróbálhatja. Az országos régészeti nap hivatalosan május 27-én kezdődik.  Közel 50 múzeum csatlakozott a programsorozathoz, melyekről többek között a régészetnapja.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

FEL