Arannyal teli sírt találtak a Körösvidéken

2022. augusztus 15. 13:15 | behir.hu

Az elhunyt egy magas státuszú nő lehetett, aki a tiszapolgári kultúrához tartozott.

Egy különleges, 169 aranygyűrűt őrző ősi sírra bukkantak a Körösvidéken, Bihar közelében – számol be a Heritage Daily. A nyughelyet egy Nagyvárad felé vezető autópálya építése közben fedezték fel.

Az ásatások márciustól júniusig tartottak, a munkába romániai és magyarországi intézmények is bekapcsolódtak. A régészek három újkőkori, két bronzkori, két római kori és két középkori lelőhelyet találtak. A Körösvidéki Múzeum közleménye alapján a Bihar közelében feltárt sír egy, a tiszapolgári kultúrához tartozó nőé volt. Ezen kőrézkori kultúra nagyjából időszámítás előtt 4500 és 4000 között létezett az Alföld, a Bánság, a Körösvidék, Erdély, Kelet-Szlovákia és a Kárpátalja területén.

Dr. Călin Ghemiş, a Körösvidéki Múzeum munkatársa szerint a nőt 169 aranygyűrűvel temették el, ezek haját díszítették. Nyughelyéből egy spirálos rézkarkötő, két aranygyöngy és mintegy 800 csontgyöngy is előkerült.

A szakértők a sírmellékek és a fogazat alapján gondolják, hogy az elhunyt egy magas státuszú nő. A tiszapolgári kultúra férfi tagjait általában fegyverekkel temették el. A kutatók mintákat is vettek a maradványokról, ezeket Romániában és Hollandiában fogják szénizotópos, genetikai és egyéb elemzéseknek alávetni.

Forrás: ng.24.hu

FEL