Sikeres gyakorlaton a HUNOR és a HUSZÁR Mentőszervezet

2017. június 2. 19:28 | Kovács Dávid

Eredményes terepgyakorlatot teljesített a HUNOR hivatásos és a HUSZÁR önkéntes mentőszervezet Hajdúszoboszlón. Ennek megfelelően a következő öt évben az előbbi továbbra is nehéz, utóbbi pedig közepes kategóriájú városi kutató-mentő szervezetként segíthet, sőt, nemzetközi mentésekben is részt vehet.

A május közepén megtartott harminchat órás gyakorlat feltételezése szerint egy földrengés helyszínén kellett dolgoznia a mentőszervezeteknek. A csapatoknak fogyatékkal élő, mozgáskorlátozott sérültek mentésére kellett számítaniuk. A feladatok között romok alól mentettek, alagútrendszerben kutattak, vasbetont vágtak át és újraélesztést is szimuláltak. A mentőszervezetek tagjai nemcsak a gyakorlat végrehajtásában, hanem az előkészítésében is jeleskedtek.

- Négy és fél hétig építettük ezt a pályát, több mint 78 köbméter betont használtunk, különböző faanyagok voltak készenlétben, amiket szintén beépítettünk. A pályát úgy próbáltuk felépíteni, hogy kihasználják a kreativitásukat a résztvevő személyek. – fogalmazott Bodorló Mihály, a HUNOR Mentőszervezet alegységvezetője.

A gyakorlaton résztvevőket Békéscsabán, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon Tóth Tibor dandártábornok köszöntötte és dicséretben részesítette kiemelkedő teljesítményükért. A mentőszervezetek legutóbb 2012-ben szerezték meg a nemzetközi minősítést, ami öt évig érvényes, ezt kellett megújítaniuk.

A hivatásos és önkéntes egységek harminchat órás gyakorlatot teljesítettek a nemzetközi szakértők és megfigyelők előtt, akik 138 szempont szerint minősítették a mentőszervezeteket. Az egyes elemekre háromféle jelzést kaphattak a csapatok A zöld azt jelentette, hogy sikeres volt a végrehajtás. A sárga azt, hogy javítani kell az adott elemben, a piros pedig azt, hogy nem sikerült. Amennyiben egyetlen piros jelzést is kaptak volna, a terepgyakorlatot azonnal leállítják és sikertelennek nyilvánították volna.

A két egység a katasztrófát követően órákon belül bevethető, illetve napokon keresztül képes 24 órán át dolgozni. A csapatok a megszerzett tapasztalatok után további gyakorlatokon és képzéseken vesznek részt, hogy még hatékonyabbak legyenek.

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

FEL