Pár pillanat alatt lángokban állt a szoba - Bemutató a tűzesetek megelőzéséhez

2017. december 19. 17:42 | Horváth Szabolcs

Elég egy égve felejtett gyertya az adventi koszorún, egy csillagszóróból maradt szikra, egy parázs a karácsonyfán, vagy egy tűzhelyen felejtett serpenyő és kész a baj! Néhány perc alatt egy teljes szoba, vagy akár egy egész lakás kiéghet. A katasztrófavédelem erre hívta fel a lakosság figyelmét egy látványos bemutatóval Mezőberényben. A roadshow-t Orosháza főterére és Szarvasra is elvitték.

Lángoló karácsonyfa és ajándékok – percek alatt minden a tűz martalékává válik. A katasztrófavédelem szakemberei konténertűzzel illusztrálták ezt a feltételezett szituációt a mezőberényi érdeklődőknek.

Az adventi időszakban jelentősen megnő az otthoni káresemények száma. Egy tavalyi felmérés szerint országos szinten ilyenkor közel ezerszáz otthoni tűzesetet regisztrálnak. Békés megyében jellemzően az adventi koszorúkon égő gyertyák okoznak problémát, de gyakoriak a konyhai tüzek is.

Még a gyerekek is döbbenten figyelték, mi történik akkor, amikor felhevült, égő olajat, vízzel próbálnak eloltani. A bemutatón a szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy ebben az esetben le kell takarni az olajat, például egy fedővel, így a tűz nem kap oxigént.

- Fontos kiemelni, hogyha valaki nem tudja hatékonyan eloltani az ilyen jellegű tüzet, vagy nem meri, akkor az eljárás ugyanaz, mint a konténertűz esetén. Arra kérjük a lakosságot, hogy abban az esetben hagyja ott a tüzet, hagyja el a lakását és hívja a tűzoltóságot – emelte ki Prókai Sándor tűzoltó alezredes, a Békéscsabai Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője.

A bemutatóra sokan voltak kíváncsiak Mezőberényben. Az egyik érdeklődő - aki az egész családját elhozta a gyakorlatra - azt mondta, így karácsony előtt nagyon jó volt az időzítés. Főleg úgy, hogy látványos volt a bemutató, a gyerekek emlékezetében is sokkal jobban megmarad majd - tette hozzá.

További programok »

FEL