Sík Ferenc-díjat alapított a Békés Megyei Önkormányzat

2018. május 29. 14:12 | behir

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése Sík Ferenc-díj a magyar ősbemutatókért elnevezéssel díjat alapított, az elismeréssel a Békés megyei származású Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező munkássága előtt tisztelegnek - közölték az elismerést bemutató sajtótájékoztatón kedden Budapesten, a Nemzeti Színházban.

 

 

A Békés Megyei Önkormányzat a Pécsi Országos Színházi Találkozóval (POSZT) és a Nemzeti Színházzal együttműködve alapította az országos színházi díjat - mondta Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

Tájékoztatása szerint az elismerésben olyan rendező vagy társulat részesülhet, aki vagy amely sokat tett a magyar drámák megszületéséért, színpadra állításáért, és színházi tevékenysége méltó Sík Ferenc szellemi örökségéhez. A díjjal emlékplakett és oklevél jár, előbbit - Sík Ferenc jellegzetes alakját idézve - bőrtarisznyában adnak át minden évben a POSZT megnyitóján.

 

Fotó: Zentai Péter

 

Zalai Mihály felidézte, hogy Sík Ferenc 21 éven keresztül volt a Gyulai Várszínház főrendezője, 1991-ben pedig ő alapította az első vidéki felsőfokú színészképző intézetet, amely a mai napig működik. "Házi rendezője" volt többek között Illyés Gyulának, Sütő Andrásnak és Hubay Miklósnak.  Elmondta, hogy az elismerés évente egy alkalommal adható, adományozására színházak és színházi szakmai szervezetek tehetnek javaslatot.

A tájékoztatás szerint a díj odaítélésével kapcsolatban idén hét javaslat érkezett, az elismerést odaítélő bizottság május 14-én ülésezett és egyhangú határozattal döntött a díjazottról. Az elismerést június 7-én adják át a POSZT megnyitóján.

A sajtótájékoztatón Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója Sík Ferencről szólva kiemelte, a rendező akkor vállalta fel a nemzeti színház ügyét, amikor az már "nagyon nem volt divatos". A főigazgató szerint Sík Ferenc magyar drámához fűződő viszonya egyedülálló volt, ősbemutatók sokasága fémjelzi munkásságát. Rendezői, színházvezetői munkájának hangsúlyos törekvése volt, hogy segítse az új magyar drámák megszületését.

A Nemzeti Színházban az elmúlt öt évben játszott darabok kapcsán úgy vélte: "talán kevesebb magyar dráma került színpadra, mint kellett volna". Ezért javasolta az elismerés létrehozását. Mint megjegyezte, a Gyulai Várszínházzal közösen elindítottak egy hosszú távú projektet, amelynek keretében "méltatlanul elfeledett" magyar darabokat visznek színre. A Nemzeti Színházban már folynak Székely János Caligula helytartója című drámájának próbái.

 

Forrás: MTI

További programok »

FEL