Sarkantyús sármány bukkant fel a Montág-pusztán

2019. február 14. 09:41 | behir

Ritka téli vendég, egy sarkantyús sármány bukkant fel a közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Park Montág-puszta részterületén.

A kemény téli időszakokban sok énekesmadár húzódik be az állattartó telepekre, ahol a jószágok körül jó eséllyel találnak apró rovarokat, illetve a takarmányból származó magokat. A KMNPI Montág-pusztai Állattartó Telepe, amely a kétezer hektáros védett terület szélén fekszik, különösen kedvelt téli tartózkodóhely az apró énekesek számára. Az épületek védelmet nyújtanak a hideg, északi szelekkel szemben, a jószágok pedig egyáltalán nincsenek zsúfoltan, így a bejövő madarak is biztonságban érezhetik magukat.
 
Sarkantyús sármányt ezen a télen a januári nagy havazás idején figyelt meg itt először az igazgatóság egyik munkatársa. A madár a borjas tehenek közelében tűnt fel, egy olyan karámrészben, ahol nem voltak jószágok. Később kiröppent és a telep tűzivíz-tározójának partján szedegette a gyomnövények magjait. Azóta még egy alkalommal, február elején sikerült megfigyelni, valószínűleg ugyanazt a példányt az állattartó telep mögötti területen.
 
Montág-puszta délkeleti részén az utóbbi években kialakult a sarkantyús sármányoknak egy stabil telelőhelye. Nem véletlenül, ugyanis a védett terület kitűnő telelőhelyet biztosít számukra. Az eddigi legtöbb példányt, 16-ot néhány évvel ezelőtt figyeltek meg ott.
 
A sarkantyús sármányokat nehéz észrevenni, ráadásul könnyen összetéveszthetők a nádi sármányokkal, sordélyokkal vagy a mezei pacsirtákkal. A legtöbb északi madárhoz hasonlóan nagyon bizalmasan viselkednek az emberrel, csak akkor röppennek fel, ha egészen közel megyünk hozzájuk.
 
Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága
 

További programok »

Itthon

FEL