Sakk és képességfejlesztés – Új pedagógiai program a Mackó-Kuckó óvodában

Sakkjátszótér – ez a neve, annak a komplex képességfejlesztő programnak, melyet Békés megyében elsőként a békéscsabai Mackó-Kuckó óvodában vezettek be. A szakemberek szerint a kezdeményezés mérföldkő városi és megyei szinten is.

2017 szeptemberétől a békéscsabai Mackó-Kuckó óvodában a nagycsoportosok, 10-12 fős csoportokban 30 perces speciális foglalkozásokon vehetnek részt, amelyek segítik az iskolára való felkészítést. Az intézmény a meglévő óvodai nevelési programjára építve vezette be a Polgár Judit sakknagymester nevével fémjelzett Sakkjátszótér Komplex Képességfejlesztő Programot.

– Nem sakkozni tanulunk meg a gyerekekkel, hanem a sakk szabályait felhasználva játszunk. Itt megtanulják, hogy szabályok vannak, hogy nem mindig nyerünk, de attól nincs semmi baj. Mindig kezet fogunk egy játék után, így a vesztes csapat is ugyanúgy örül. A gyerekek megtanulják a kudarctűrést és, otthon is aztán játszanak a szülőkkel a szülőkkel, ugyanis számukra is elérhetőek ezek a programok – fogalmazott Miklya Ildikó fejlesztőpedagógus.

Az óvoda vezetőjétől megtudtuk, hogy az intézmény két óvodapedagógusa részt vett a Sakkjátszótér programhoz kapcsolódó budapesti képzésen, továbbá beszerezték a szükséges eszközcsomagot is. Botta-Dukátné Orczifalvi Éva óvodavezető kiemelte, ez a lehetőség mérföldkő városi és megyei szinten is az óvodai életben.

– A Polgár Judit Sakk Alapítvány lehetőséget teremtett az iskolákban bevezetett Sakkpalota program után Sakk Játszótér elnevezéssel be lehessen vezetni az óvodákban is ezt a remek programot. A sakk a tudatos ismeretelsajátítás remek eszköze. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ennek segítségével fejlesztjük a gyerekekben a logikus gondolkodást, a kreativitást és a problémamegoldó készségeket – hangsúlyozta Botta-Dukátné Orczifalvi Éva.

A program elindítását önerőből és helyi képviselők anyagi segítségével valósította meg az óvoda.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , ,