„Közhírré tétetik! A Csabai Nagyvásár megkezdődik!”

Az egykori, Dömötör-napi nagyvásárok hangulatát megidéző forgatag töltötte meg szerdán délelőtt Békéscsabán a Mackó-Kuckó Óvoda udvarát. A nagycsoportosok régi népszokásokat idéző versekkel, dalokkal tarkított előadással készültek. Ezután kínálták portékáikat az eladók, amikért gesztenyékkel lehetett fizetni.

A Dömötör napjához kötődő hagyományok egyike a Csabai Nagyvásár, amikor leginkább a haszonállatok cseréltek gazdát. Ezeknek az emlékét idézték fel a gyerekek.

A forgatagot népi mondókák, versek és dalok elevenítették fel, amire több héten át készültek a nagycsoportosok.

A műsor után megnyíltak a kofák asztalai, ahol sok-sok finomság és más apró meglepetés várta a kis vevőket. A fizetőeszköz a gesztenye volt. Az „árut” a gyerekek és a szülők együtt készítették az előző napokban. Így a múltidézés mellett a régi tradíció egyúttal kiváló közös program is.

Az óvoda minden évben megrendezi a Dömötör-napi vásárt, hogy így elevenítsék fel az ősz jeles napjához kapcsolódó népszokásokat. Ezzel nem csak a hagyományokat igyekeznek megtartani, hanem játékos formában a kicsik üzleti nevelését is elkezdik.

Az óvoda vezetője elmondta, ezzel a gyerekek megtanulják, hogyan adhatják el a vásárban a saját maguk által alkotott portékát, sőt, még az alkudozásban is tapasztalatot szerezhetnek. Botta-Dukátné Orczifalvi Éva hozzátette, a nagycsoportos gyerekek– köszönhetően a hasonló programoknak is – felkészülten, iskolaéretten kezdhetik meg jövőre a tanulást. De azért az ilyen rendezvényeken mindig szeretettel várják vissza az egykori óvodásokat is.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,