Rövidpályás úszó-ob: Bohus két csúcsdöntése húsz percen belül 

2019. december 15. 11:11 | behir

A békéscsabai születésű, jelenleg BVSC-ben versenyző Bohus Richárd húsz percen belül előbb a száz, majd az ötven hát rekordját is megjavította.

Parádésan indult a kaposvári rövidpályás országos bajnokság zárónapja, a verseny elején ugyanis sorra dőltek az országos csúcsok, Bohus Richárd például húsz percen belül előbb a száz, majd az ötven hát rekordját is megjavította, míg a kettő között Késely Ajna 1500 gyorson úszta minden idők legjobbját - írja a szövetség beszámolója. Hosszú Katinka aranytriplája ezúttal elmaradt, 100 pillangón nyert, előtte 50 mellen, utána 200 gyorson viszont második lett – utóbbi távon Jakabos Zsuzsanna két századdal előzte meg, Hosszú ugyanakkor így is 10 arannyal és 2 ezüsttel zárta az eseményt. Az egyesületek pontversenyét a zárónapon négy elsőséget is begyűjtő Győri Úszó Klub nyerte meg.

Speciális rekordot állított fel Bohus Richárd: két egyéni hátúszó-szám csúcsát még nemigen döntötték meg a múltban húsz perc leforgása alatt. A BVSC kiválóságának ez sikerült: a vegyesváltó első embereként a 100 háton adta át saját legjobb idejét a múltnak, ráadásul a váltó is új rekorddal nyert, később pedig az 50 hát döntőjében is megcselekedte ugyanezt.

Szintén minden idők hazai legjobbját produkálta Késely Ajna, aki Hosszú Katinka csúcsát adta át a múltnak 1500 gyorson, és kis híján harcba szállt 1500 méteren is, mivel az elvi célbaérés után ugyanazzal a lendülettel folytatta, míg végül ráébredt, hogy végére ért a távnak.

Katinka elsőként gratulált Ajnának a remek teljesítményért – hogy aztán kiderüljön, még a szuperhölgyek sem mindenhatóak, avagy a múlt heti Európa-bajnokság, illetve a napi három egyéni döntő (délelőtti előfutamokkal), plusz az Iron Swim váltói még az ő energiatartalékait is képesek leapasztani. Ennek jeleként Szurovcsák Ivett le tudta győzni 50 mellen, ami még mindig bőven belefér a képbe, hiszen egy speciális úszásnemről van szó, ugyanakkor az, hogy 200 gyorson Jakabos Zsuzsanna nem csupán a lépést tudta tartani a vele, de a falat is előbb érintette meg két századmásodperccel, demonstrálta mindezt. Minthogy alig tíz perccel korábban Katinka még száz pillangón repesztett, ez az ezüst-arany-ezüst kombináció még mindig elképesztő teljesítmény – továbbá a 10 arany és két ezüst összességében.

Milák Kristófnak például nem ment ugyanez a dupla, a simán megnyert száz pillangó után kétszáz gyorson leszállt nála a szürke köd (ahogy utólag mondta, ez afféle félájult állapot), így a viadal végén érkezett be, ezen a távon Kozma Dominik parádézott. Száz pillangón egyébként ismét kőkemény volt a verseny, Milák mögött Szabó Szebasztián és Cseh László érkezett érmesként – utóbbi nemrég ünnepelte 34. születésnapját, és rémesen elégedetlen volt a teljesítményével, de azt mondta, a jövő márciusi országos bajnokságig igyekszik megszabadulni a versenyeit rendre tönkretévő befeszüléstől.

A viadalt újabb két győri váltósiker zárta: sprintereiknek hála mindkét 4x50-es gyorsváltót behúzták, plusz a nap elején a női vegyesváltót is, így összesen tizenkettőből nyolc aranyat nyertek a váltókban Kaposvárott, ahol a magyar úszósport egy új, tökéletes otthonra lelt. Mint Wladár Sándor elnök mondta: „Hogy az új uszoda szakmailag rendben van, azt a sok csúcs bizonyítja, a szervezésen pedig nem is érződött, hogy első ízben van itt ilyen komoly esemény. Azaz rendkívüli elismerés jár a helyi csapatnak, és nagy köszönet Szita Károly polgármester úrnak, mert a várostól teljes mellszélességgel áll az úszósport mögött.”

 

További programok »

Úszás

Így alakul a csabai úszók idei szezonja

A koronavírus-járvány alaposan fölborította a megszokott menetrendet a Békéscsabai Előre Úszó Klub életében is. A nyári korosztályos bajnokságok egy része teljesen elmaradt, másokat elhalasztottak, de több további verseny is kérdéses.
2020. augusztus 17. 14:58
FEL