Rövidesen házhoz viszik a sárga kukákat Békéscsabán

2017. október 11. 09:39 | Mikóczy Erika

A szelektív hulladékgyűjtésre jelenleg szolgáló sárga zsákok helyett a Dareh Bázis Zrt. szelektív hulladékgyűjtő edényeket biztosít díjmentesen az érintetteknek. A sárga színű kukákat október közepe és november vége között viszik házhoz Békéscsabán, a családi házas területeken. A részletekről Nagy Ferenc alpolgármester számolt be.

– A nagyobb városokban jellemzően el kell menni a kukákért a gyűjtőpontokra, Békéscsabán azonban úgy döntöttünk, hogy kivisszük azokat az érintetteknek. Így nem kell adott esetben autóba téve vagy az utcán végighúzva hazavinni. Október 12-étől a tervek szerint legkésőbb november végéig házhoz szállítjuk a kukákat, ha nagyobb havazás lenne novemberben, akkor esetleg lehet némi csúszás. A kiszállításban közreműködnek a Dareh Bázis Zrt., az önkormányzat, a Tappe Kft. és az általuk megbízott külső cég munkatársai is. Békéscsaba területén mintegy 14-15000 kukát kell kiosztani, ez időt vesz igénybe.

– Honnan értesülnek az emberek arról, hogy az ő utcájukba, az ő házukba várhatóan mikor szállítják a sárga kukát?

– Minden érintett háztartásba tájékoztatót juttatunk el, ami egyébként Békéscsaba honlapján (bekescsaba.hu)  is megtalálható. A szórólapon a részletes információk mellett rajta van az is, hogy mely időpontokban, mely utcákba visszük a hulladékgyűjtőket. Mivel a kukák átadás-átvétele egy kis időt vesz igénybe, azt nem tudjuk megjelölni, hogy az adott napon pontosan hány órakor érkeznek a szállítók, viszont kérjük az érintetteket, hogy a megjelölt napon tartózkodjanak otthon.

– Hogyan zajlik a hulladékgyűjtő edények átadása?

– A kukák a Dareh Bázis Zrt. tulajdonát képezik, azokat tehát használatra kapják a lakosok. A szakemberek a hulladékszállítás adatbázisából név és cím szerint tudják, hogy ki az, aki a hulladékgyűjtésért fizet, kinek kell kivinniük a kukát. A lakó a kiszállításkor igazolja a személyazonosságát, ezután egy használati szerződést, illetve egy átvételi elismervényt kell még aláírnia, és megkapja a kukát.

– Ha valaki a megjelölt napon nincs otthon, mit tehet?

– A postaládákba bedobott tájékoztatóban van egy üres meghatalmazás is. Ha az érintett a szomszédját megkéri, akkor ő a kitöltött meghatalmazással átveheti a hulladékgyűjtőt. Amennyiben nincs ilyen meghatalmazás, előzetes egyeztetés után a Tappe ügyfélszolgálatán is átvehető a hulladékgyűjtő.

– Milyen gyakran ürítik a sárga kukákat, és mi kerülhet bele?

–  Az elszállítás gyakorisága nem változik, tehát havonta egy alkalommal, minden hónap utolsó szombatján viszik el. A sárga kukákba is ugyanaz kerülhet, mint eddig a sárga zsákokba: összehajtogatott papír csomagolási hulladék, légmentesen összepréselt műanyag- és fém csomagolási hulladék vegyesen. Üveg- és rongyhulladékot a sárga kukába sem szabad elhelyezni, ezeket továbbra is a meglévő hulladékgyűjtő szigetekre érdemes elvinni. A kuka átadásakor kapnak egy matricát a lakók, azon egyértelműen fel van tüntetve, mi gyűjthető az edényben.

– Akinek kérdése van, kihez fordulhat segítségért?

– A TAPPE ügyfélszolgálatához a Hunyadi tér 2. szám alatt munkanapokon 8-15 óra között. Az e-mail címük titkarsag@tappe.hu és hívhatók  a 66 /439-934-es számon is.

További programok »

Itthon

Térzene és megemlékezés Gyulán

A Térzene Program újabb állomásaként ezúttal a Farkas Fúvósötös adott komolyzenei koncertet Gyulán, a Várkertben. A koncert előtt nem sokkal pedig a Gyulai Október 23. Alapítvány helyezett el koszorút a vár falán a pozsonyi csata emlékére.
2020. július 4. 19:25
FEL