Röplabda: Szoros szettek után a Vasasé lett a Magyar Kupa

2024. március 9. 22:16 | behir.hu

3-0-s vereséget szenvedett a Swietelsky-Békéscsaba a címvédő Vasas Óbuda ellen Érden a Magyar Kupa-döntőben, szombaton este.

Swietelsky-Békéscsaba–Vasas Óbuda 0:3 (-18, -20, -21)
Magyar Kupa, döntő, Érd, 2200 néző. Vezette: Szabó, Bátkai-Katona.

Békéscsaba: Kump 4, Kotormán 1, Strumilo 4, Stepanenko 15, Pintér 10, Paskova 6. Csere: Molcsányi, Kertész (liberók), Aydinogullari 1, Glemboczki 7. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Vasas: Gülübay 1, Bannister 18, Török 9, Papp 4, Abdulazimova 7, Sillah 19. Csere: Juhár (libero), Gyimes-Capet 1, Fricova. Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos.

Ahogy tavaly, úgy idén is a Vasas Óbudával csapott össze a BRSE a Magyar Kupa döntőben, a helyszín viszont az Érd Aréna volt, ahol szintén telt ház és extra hangulat fogadta a csapatokat. Egy évvel ezelőtt a csabaiak ellenfele végletekig kiélezett csatában, az ötödik szett ráadásában tudott felülkerekedni, úgyhogy rendesen fűtötte a viharsarkiakat a visszavágás vágya. Persze azt is hozzá kellett tenni, hogy a szezonban mutatott forma alapján ezúttal a Vasas számított favoritnak, ráadásul Bodnár Dorottya továbbra is hiányzott sérülés miatt.

Az ünnepélyes bevonulás után azonnal megkezdték a csabai lányok a pontgyártást Margarita Stepanenko bombájával és Kump Alíz blokkjával, de 3:1 után utolérte őket a Vasas. 4:5-nél challenge-háború alakult ki a két vezetőedző között, a csabaiak pontját „megóvta” Giannis Athanasopoulos, amit a videobíró jóvá is hagyott, de Tóth Gábor is felülvizsgálatot kért egy másik esetre, ami az ő igazát bizonyította, így a Békéscsabáé lett a pont. Ennek ellenére az óbudaiak kerültek lendületbe és elléptek hárommal, de nem hagyta annyiban a dolgot a BRSE és folyamatosan ott voltak a nyakukon, viszont a nyitásaikkal meggyűlt a bajuk, 10:12 után két ászt is benyelt a Csaba. A hajráig állandósult a 3-4 pontos különbség, akkor viszont apránként kezdett eltávolodni a címvédő, majd hét szettlabdához jutott. Az elsőt még hárították a viharsarkiak, a másodikat viszont megcsinálta a Vasas egy blokkal és ezzel megszerezték a vezetést.

A második felvonás eleje is szorosan alakult, folyamatosan változott a vezető kiléte, mindkét oldalon elképesztő mezőnymunkának lehettünk szemtanúi. 4:5-nél tempót váltott az óbudai gárda és egymás után három pontot is bezsebelt, amire egy heroikus labdamenet megnyerésével reagált a BRSE, majd folytatták a zárkózást Pintér Andrea blokkjával és Miroslava Paskova remek ütésével. 8:9-nél viszont megtört a csabaiak lendülete és négyet tett közé a Vasas, ám innen is volt visszaút, Glemboczki Zóra finom megoldásával megérkeztek mínusz 1-re, Athanasopoulos időt kért. Ezt nem sokkal később Tóth Gábornak is meg kellett tennie, ugyanis a budapestiek újfent négyre hizlalták a fórjukat, és ezt magukkal vitték a végjátékra is. Persze nem engedték el a csabai lányok a szettet, megfelezték a távolságot, ám hamar visszaállította a Vasas a különbséget és 20:24-nél a 2:0-ért nyithatott. Taylor Bannister pedig nem kegyelmezett, egy újabb ásszal lezárta a játszmát.

A harmadik periódust a címvédő kezdte jobban, méghozzá 3:0-val, majd Stepanenko pontjaival ébredezett a BRSE. 2:4 után azonban négyes sorozatot terített a Vasas, és 3:12-nél sem festett jól a helyzet. Ekkor erőt vett magán a Csaba és nagy elánnal indult meg felfelé, zsinórban öt pontot termeltek, mire a Vasas is eredményes tudott lenni. A szett derekára egészen hárompontos lemaradásig küzdötték vissza magukat, végre a csabai lányoknak is jöttek az ászok, Pintér Andrea egymás után kettőt is intézett. 16:17-nél már csak egy volt közte, 20:20-nál pedig megtörtént a „csoda”, kiradírozta a Békéscsaba a kilencpontos deficitet és egalizált! Ám innen a Vasas mozdult el előbb az időkérésüket követően, ráadásul zsinórban négy ponttal, ami négy meccslabdát eredményezett nekik. Pintér remek centertámadással hárította az elsőt, a másodikat viszont megcsinálták, és ezzel az övék lett a Magyar Kupa.

A vége ugyan 3:0 lett, de nincs oka a csabaiaknak szégyenkezni, mert végig versenyben voltak egy erősebb csapattal és mindegyik szettben nagy csatára késztették a Vasast. 

 

Mestermérleg

 

Tóth Gábor:

„Nem kell szégyenkeznünk. A nyitásfogadásunk nem volt tökéletes, emiatt sokszor kellett komoly erőfeszítéseket tennünk a pontokért, ettől függetlenül nyomást tudtunk helyezni a Vasasra, ott viszont már a képességek döntöttek. Fizikálisan a két támadójuk jobb volt, és ezekben a kiélezett helyzetekben megcsinálták azt, amiért itt vannak. Jól harcoltunk, mindenki kivette a részét és megpróbálta a legjobbat nyújtani. Jól felkészültünk, borzasztóan akartuk a sikert, de jelen pillanatban van hova fejlődnünk. Nehéz a Vasas ellen röplabdázni, az biztos.”

Giannis Athanasopoulos:

„Őrült módon harcolt a Békéscsaba, soha nem adta fel, még a harmadik játszmában sem, és számunkra is tanulságos lehet az a szett. Gratulálok a csabaiaknak és természetesen az enyéimnek is, ma egyértelműen mi voltunk a jobbak és megérdemelten nyertük meg a Magyar Kupát.”

 

Forrás: brse.hu

További programok »

FEL