Röplabda: Ötrészes drámában nyert a BRSE

2018. február 12. 22:14 | Kovács Dávid

Az Újpest ellen kezdte a heti menetelést a Linamar-BRSE együttese! A csabai lányok három összecsapást vívnak hat nap alatt, az első rivális az idei szezonban a viharsarkiakat egyedül legyőző fővárosiak voltak.

Mintegy húszfős újpesti tábor érkezett Budapestről, ami garantálta a jó hangulatot, ugyanis a csabai drukkerek is mindig készülnek  lila-fehérek elleni találkozóra. A csabai együttesben ezúttal is hosszú volt a sérültek listája. Ksenija Ivanovic ugyan már ott volt a keretben, a helyén viszont újra Glemboczki Zóra kezdett. Az újpestiek is jó formában várták a rangadót, hiszen a Vasast és a Nyíregyházát is legyőzték az Extraliga első fordulóiban.

 

 

Az első három pontot a vendégek szerezték, de eszmélt a házigazda, Lucia Fresco révén gyorsan összejött az egyenlítés (4:4). A viharsarki gárda Lucija Mlinar finom érintésével 6:5-nél járt először előrébb. A vendégek Szűcs Kinga vezetésével tartották a vezetést, Alberto Salomoni pedig 9:11-es állásnál már időt is kért. Nagy Viktória nyitásaival megzavarta Glemboczkit, akit Szedmák Réka váltott a szett közepén. A hazaiakat ekkor Dobi Edina akciói tartottak látótávolságon belül, három hazai pont után már a vendégek mestere, Horacio Bastit kért időt. Ez be is vált, ismét négy ponttal meglépett az Újpest (14:18). Pár pillanattal később Lucia Fresco nevét skandálhatták a hazai drukkerek, ugyanis az argentin akcióival már újra döntetlen volt az állás (19:19). A házigazda 7:1-es rohanást mutatott be, amit a brazil Da Silva tört meg, így izgalmas hajrá vette kezdetét (21:21). A szett derekán érkező Petrenkó hibája után az Újpest volt előnyben, majd jutott két szettlabdához. Az elsőt Mlinar, a másodikat Kosekova hárította, de a csabaiak első lehetősége is kútba esett Da Silva bombája után. A drámai első szett végén a kiválóan játszó Da Silva ászértékű nyitása zárta le, így a vendégek szereztek vezetést szűk félóra után (26:28, 0-1).

 

Mlinar-show után Bodnár volt a különbség

 

Az első pont a címvédőé volt, majd Mlinar tartott bemutatót kiváló ütéseiből (4:3). Több hiba is csúszott a csabaiak játékába a jól mezőnyöző lila-fehérekkel szemben, így nem tudott huzamosabb ideig vezetni a BRSE, sőt, a hazaiak olasz mestere időkéréssel próbálta felrázni lányait (6:8). Alberto Salomoni újabb cserével próbálkozott, Pekárik helyén Bodnár Dorottya kapott helyet. A hazaiak horvát légiósa ihletett formában játszott, szinte mindenhonnan pontot szerzett (10:10). Szedmák sem volt a legmagabiztosabb fogadásban, így megint Glemboczki bizonyíthatott. Da Silva nem fékezett, így a fővárosiak folyamatosan vezettek (16:17). Bodnár ásszal jelentkezett, így az újpesti edzőnek időt kellett kérnie (19:18). A center elkapta a fonalat a szerva mögött, amire nem volt újpesti válasz, szólt is a „Maris, Maris!” a lelátóról (23:18). Öt szettlabdához jutott a BRSE, a másodikat Dobi értékesítette, így egalizált a BRSE (25:20, 1-1).

 

Kevesebb fővárosi rontás, újra előnyben az Újpest

 

A házigazda kezdte jobban a harmadik felvonást, ráadásul a meccs addigi legszebb labdamenetét Dobi Edina váltotta pontra (6:4). Az argentin Hiruela ásszal egyenlített, de a Csaba nem engedte át a vezetést (10:9). Ebben a szettben többet hibáztak a csapatok, de a két magas színvonalú játszma után nem volt meglepetés a kisebb visszaesés. Fej-fej mellett haladtak az együttesek, a rontott nyitások sorozatát Dobi törte meg egy ásszal, majd egy újabb újpesti rontás már fővárosi időkérést eredményezett (16:14). A vendégek argentin mestere nem is bírta idegekkel, percekig dühösen rohangált a kispad előtt. Nem lovagolta meg a zavart a Csaba, Salomoni mester rendelte magához csapatát (17:17). Hiruela már sokadik alkalommal okozott fejtörést nyitásával a házigazdának, azonban Bodnár újra belelendült és a hálónál remekelt. Bátkai-Katona Ágnes játékvezető nem volt ura, azaz úrnője a helyzetnek, ami után a vendégek kerültek közel a játszma megnyeréséhez. A második szettlabdát a fővárosiak másik argentinja, Priscila Bosio ütötte be, így megint a vendégek vezettek (22:25, 1-2).

 

Simának indult, de nehezen jött az egyenlítés

 

Kiválóan kezdett a BRSE a szünet után, Petrenkó is megvillant, Fresco ásza után pedig már jelentős hátránynál szakította félbe a szettet Bastit mester (7:3). Lucija Mlinar kis pihenő után megint erőre kapott, amire nem volt válasza a lila-fehéreknek (11:4). Extra energiát mozgósított a Csaba, mégsem sikerült behozhatatlan előnyt kialakítani, mert a vendégek jól védekeztek (14:10). Mlinar és Fresco egymást múlta felül ebben a periódusban, úgy tűnt elkerülhetetlen az ötödik játszma (18:11). Zsinórban három újpesti egységet már Alberto Salomoni sem hagyott válasz nélkül, így ő is időt kért (19:16). Nem várt izgalmakat csempészett a hajrába, egy maratoni labdamenetet megnyerve egy pontra zárkózott vissza (22:21). Megint jött Bodnár, aki játszmalabdához juttatta csapatát, majd megint Dobi zárta le az etapot egy blokkal (25:22, 2-2).

 

Drámai izgalmak után itthon maradt a két pont

 

A csabai centerek folytatták a remeklést: Bodnár jól nyitott, Dobi érkezett a befejezésnél, majd Fresco is hozzátett egyet a jó kezdéshez (3:0). Petrenkó többször kereste gyors labdákkal a társakat, aminek meg is lett az eredménye. Nem adta fel az Újpest, de Glemboczki Zóra is előlépett egy jó megoldással (6:4). A vendégek legjobbja, Da Silva tartotta meccsben az övéit, valahogy nem akart elfáradni, sőt, a vendégek vezetésénél jött a térfélcsere (7:8). Majd éppen a brazil hibázott kétszer, Mlinar pontos támadása után pedig már az újpestiek vonultak időkéréshez. A horvát játékos élvezte a kiélezett szituációt és szinte minden megoldása bejött (12:8). A lila-fehérek nagyot küzdöttek, megint megfelezték a hátrányukat, Da Silva ászával nyílttá tették a csatát (13:12). Fresco két meccslabdához juttatta csapatát, a másodikat pedig a forgatókönyvnek megfelelően Dobi bombázta a sarokba (15:13).

A BRSE drámai meccsen 3-2-re győzött, ezzel továbbra is veretlen az Extraligában. Az Újpest viszont megint bizonyította, hogy méltó ellenfele a címvédőnek és idén a bajnoki döntőre is joggal pályáznak.

A mérkőzést kedden 21 órától, felvételről teljes egészében megmutatjuk a 7.Tv-n!

 

FEL