Röplabda: másfél év után ismét nézők előtt - legyőzte a BRSE-t a Vasas

2021. szeptember 24. 22:04 | Papp Ádám Sándor

Másfél év után játszott mérkőzést nézők előtt a Swietelsky-Békéscsaba felnőtt együttese péntek este. A csabai lányok a BORAQUA Kupa Nemzetközi Felkészülési Torna nyitómérkőzésén a Vasas Óbuda együttese ellen játszottak.

A mérkőzés kezdete előtt sötétbe burkolózott a Békéscsabai Városi Sportcsarnok küzdőtere, a Swietelsky-Békéscsaba egyedülálló prezentációval készült a visszatérésre, amellyel megörvendeztette népes szurkolótáborát. Miután kigyultak a fények, a helyi műsorközlő a 2021/22-es szezon csabai játékosait és stábtagjait mutatta be egyesével. 

A show után elkezdődött a felkészülési torna első összecsapása, amely a vendégek pontjával indult, Török Kata volt eredményes. Nem kellett sokat várni az első BRSE pontra, amelyet Ema Strunjak szerzett meg. A folytatásban zsinórban négy egységet termelt a Vasas, Tóth Gábor 5:1-es állásnál időtkért. Jól reagált a játékmegszakításra a fehér-kék mezes házigazda, amely Pekárik Eszter blokkja után lefelezte hátrányát (7:5). Az első szett leghosszabb és leglátványosabb labdamenetét követően Török szerzett újabb pontot csapatának, a csabaiak trénere kikérte második idejét is (10:7). Hattal is meglépett a szürke mezes vendég együttes, a szerb pontgyáros Marta Drpa kezébe vette az irányítást, zárkózott a BRSE, amelyre időkéréssel reagált Giannis Athanasopoulos vezetőedző. (16:14). Drpa a folytatásban is szállította a pontokat a BRSE-nek, a szett hajrájához közelítve maradt a különbség a felek között (18:16). Jobban bírták a végjátékot a vendégek, akik ugyan tetemes előnyre tettek szert, a játszma lezárásánál nem voltak a legmagabiztosabbak, de így 25:21-re megnyerték az első szettet. 

A második etap is Vasas ponttal kezdődött, a korábban Békéscsabán játszó Király-Tálas Zsuzsanna szemfüles módon szerezte meg az előnyt csapatának. Nem tétovázott a BRSE, Drpa fontos pontokat szerzett, hozzá csatlakozott a nyári bombaigazolás Sara Klisura is (3:3). Ugyan pillanatokig kettővel meglépett a vendég gárda, Strunjak nyitásaira nem volt megoldásuk, átvette a vezetést a viharsarki együttes (6:5). Meginogott a Vasas eddig stabilnak tűnő blokkja, amelyet a szerb légiós Klisura, hiba nélkül kihasznált (11:8). Hiába kért időt a vendégek trénere, többet hibáztak az angyalföldiek, ráadásul Strunjak ismét sziporkázott, így már 18:11-re vezetett a házigazda. A folytatásban a csabai játékba akadt több figyelmetlenség, amelyet Tóth Gábor vezetőedző időkéréssel próbált korrigálni, háromra zárkóztak a vendégek (20:17). Hárompontos hazai előnyből kezdődött a hajrá, de tartogatott még izgalmalmakat a szett. Ayshan Abdulazimova kettőre csökkentette a hátrányt, majd egy Vasas nyitásrontás és egy Glemboczki bomba után magabiztos négypontos előnyre tett szert a BRSE (23:19). Újabb hibát vétettek az angyalföldiek, majd Drpa állt a nyitópozícióba, ütését a vendégek liberója nem tudta elérni, így a csabai lányok 25:19-re nyerték a szettet, kiegyenlítve a mérkőzés állását. 

Ahogy azt már az összecsapáson megszokhattuk, az angyalföldiek pontjával indult a harmadik szett is, amelyre egyből válaszolt Pekárik egy centertámadás után. Hárommal is elszakadt ellenfelétől a Vasas, Klisura okos megoldások után kozmetikázott az eredményen (5:4). Yuliya Boyko hozta az angyalföldiek pontjait, amellyel háromra nőtt előnyük (8:5). A folytatásban Pekárik blokkja után egyre zárkózott a BRSE, de a vendégek új erőre kapva ismét tetemesebb különbséget építettek ki (11:7). Időt kért Tóth Gábor és cserélt is: Sara Najdic érkezett Anastasia Kornienko helyére, de az eredmény nem változott, a Vasas öttel vitt a szett közepén (15:10). Újabb változtatást eszközölt a hazaiak vezetőedzője: Sara Klisurát váltotta Salla Karhu. A játszma közepén tartotta előnyét az angyalföldi együttes (18:14). Zsinórban négy vendég találat érkezett, a jó szériát Pekárik szakította meg (22:15). Innen már nem volt visszaút a csabai lányoknak, a fővárosiak 25:16-os szettgyőzelmet arattak és 2:1-re vezettek. 

A negyedik etap is a vendégek pontjaival indult, amelyre Drpa és Klisura válaszolt hazai oldalról (2:2). Fej-fej mellett haladtak az együttesek, a játékrész első részében, Klisura bombája után a BRSE állt egyel jobban (8:7). Gyorsan fordult a kocka és az angyalföldiek vették át a kezdeményezést (10:8). Fordulatos szettet láthatott a csabai publikum, Drpa és Glemboczki vezetésével már a csabai lányok kezében volt az irányítás (12:11). A játékrész közepén egy hosszú, de kulcsfontosságú labdamenetet nyert meg a BRSE, miután a hazai játékosok többször is életbentartották a játékszert, amelyet Klisura váltott pontra (16:14). Glemboczki és a mérkőzésen sokadjára, Klisura szerzett értékes egységeket a csabai csapatnak, így 4 pontos előnyből várhatta a hajrát a BRSE. Kettőre csökkent a csabai fór, érezni lehetett a feszültséget a levegőben, Tóth Gábor kért időt 21:19-es hazai vezetésnél. A játékmegszakítást követően kiegyenlített a Vasas, így nyitott maradt a mérkőzés (22:22). Klisura ütését blokkolni tudták a vendégek, de a pontgyáros nem volt rest: a következő labdamenetnél ismét elkérte a játékszert és kijavította hibáját (23:23). Hibázott az angyalföldi együttes, így a csabai lányok kezében volt a lehetőség arra, hogy kiharcolják a mindent eldöntő ötödik szettet: Drpa szervája után jól összeállt a hazai blokk és Strunjak kiváló védekezése csabai pontot ért, így a BRSE 25:23-ra nyerte meg a játszmát. 2:2-es állást követően jöhetett az utolsó etap. 

Az ötödik szett is Vasas ponttal indult, Király-Tálas volt eredményes, amelyre csabai oldalról Pekárik válaszolt rögtön. A vendégek vették jobban az első pár labdamenetet Sanja Kalicanin és Török vezetésével már álltak jobban (5:2). Időt kért a csabaiak trénere, amelyet követően Klisura javított csapata helyzetén. A csapatok végül 8:5-ös angyalföldi vezetésnél cseréltek térfelet. Nem találta a Vasas támadásaira az ellenszert a BRSE, a hajrához érkezve hatra nőtt a különbség. A fordulást követően mindössze két pontot termelt a Békéscsaba, így az ötödik etapot 15:7-re, míg a mérkőzést 3:2-re a fővárosiak nyerték meg.

A BORAQUA Kupa Nemzetközi Felkészülési Torna szombaton 15 órától a Vasas Óbuda - CSM Lugoj összecsapással folytatódik. A csabai lányok legközelebb vasárnap 16 órától lépnek pályára a CSM Lugoj együttese ellen. 

 

Galéria

További programok »

FEL