Röplabda: Magabiztos csabai évkezdés

Miután a Linamar-Békéscsabai Röplabda SE elnyerte a Közép-európai Liga négyes döntőjének rendezési jogát, automatikus résztvevője a végső győzelmet eldöntő mérkőzéseknek. Dobi Edináék azonban nem veszik félvállról a nemzetközi sorozat alapszakaszából hátralévő mérkőzéseket sem: csütörtökön, az év első mérkőzésén a szlovák bajnok Slavia Bratislava érkezett a városi sportcsarnokba. Alberto Salomoni csapata számított a meccs esélyesének, a címvédő pedig be is váltotta a reményeket és 3-0-s diadallal kezdte az évet.

A csabai gárda eddigi hat találkozójából négyet nyert meg, míg a Slavia négy meccs után nyeretlenül állt a tabellán, többek között a városi rivális, Strabag és a Nyíregyháza is legyőzte a BRSE aktuális ellenfelét. A házigazdából ezen a mérkőzésen is hiányzott Nagy Eszter, Petőváry Panni és Glemboczki Zóra, míg a vendégek liberó nélkül vágtak neki a csatának.

Az élő tv-közvetítés ellenére szépszámú szurkolósereg előtt indult a találkozó, melynek első pontját a csabaiak szerezték. A szlovák bajnok 2:1-nél került először előnybe, de Fresco révén jött a gyors fordítás. A vendégek nem adták könnyen magukat, próbáltak élni az adódó lehetőségeikkel. A hazaiak lassan melegedtek bele, több hiba is csúszott a játékba. Alberto Salomoni a szett közepén, három pontos hátránynál “T” betűt formált a kezeiből, aminek meg is lett az eredménye: Pekárik remeklésének is köszönhetően már döntetlen állt az eredményjelzőn (12:12). Zsinórban hat pontot tett a táblára a BRSE, ami érthetően a szlovák mesternek sem tetszett, aki időkéréssel próbálta megtörni a csabai lendületet. Ivanovic is megérkezett a meccsbe, a szlovákok így nehezen tartották a lépést (19:14). A Slavia Lucia Törökova jó nyitásaival maradt látótávolságon belül, mellé Karolina Fricová tudott felnőni. A hajrában minden bejött a házigazdának, Molcsányi Rita az elérhetetlent is elérte, az öt játszmalabda közül pedig Dobi Edina már az elsőt értékesítette (25:19, 1-0).

 

 

 

Elindult a csabai henger

 

A második játék elején állva hagyta ellenfelét a BRSE, a játék minden elemében ellenfele fölé nőtt. A szlovákok egy rontott nyitásnak köszönhetően tudtak csak szépíteni öt hazai egység után. Lassan éledeztek a vendégek, akiket edzőjük, Michal Matusov próbált lázba hozni az első kötelező szünetben (8:4). A hazaiak horvát ütője, Lucija Mlinar jó blokkal is jelentkezett, Pekárik Eszter pedig egy ásszal növelte a különbséget (13:6). A címvédő nem fékezett, a Slavia pedig időkéréssel próbálta elkerülni a kiütést (15:7). A második technikai után sem csökkent a különbség, a BRSE biztosan tartotta vezetését, sőt, Pekárik révén már tizenegy volt a fór (21:10). A Csaba Fresco hibátlan ejtésével jutott tizenegy (!) szettlabdához, majd egy Mlinar-bomba zárta le ezt az etapot (25:14).

 

Fölényes siker a fáradó Slavia ellen

 

Dobi Edináék lemásolták az előző játékrészben mutatott kezdést, 0:3-nál a szlovák mester már időt is kért. Pekárik Eszter is ott folytatta, ahol abbahagyta, kiváló centertámadásoknak örülhettek a hazai drukkerek (6:2). Az első technikai szünetben megnyugtató előnyt dolgozott ki a Salomoni-csapat (8:3). A házigazda továbbra is erőtől duzzadó játékot mutatott be, Dobi Edina egy ízben az egyik vendégjátékos fejét is eltalálta, természetesen mindezt nem szándékosan tette. A szlovák együttes fáradni látszott, Matusov mester játékosai pontatlan befejezésekkel jelentkeztek (16:7). A hazai mester Ludmán Rékát is bedobta a hajrára, aki egy ásszal tett újra tíz pontot a csapatok közé (20:10). A csabai örömjáték mellett a Slavia inkább már a meccs végét várta. Fresco kiváló nyitással juttatta meccslabdához csapatát, amely egy mintaszerű Dobi-akcióval tett pontot a MEVZA-rangadó végére (25:14).

A BRSE magabiztos, helyenként szórakoztató játékkal rukkolt elő a visszafogott teljesítményt nyújtó pozsonyiakkal szemben. Alberto Salomoni gárdája pedig jelezte, címvédőként és a négyes döntő házigazdájaként szeretne újabb diadalt aratni.

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,