Röplabda: Két tornát is szervez a BRSE a MEVZA-kupában

2022. július 13. 18:40 | behir.hu

A BRSE a következő, 2022/2023-as szezonban ismét elindul a némileg átalakított Közép-európai-ligában. Az idei sorozatban kilenc csapat vesz részt, a csabai klub kétszer is házigazda lesz a szezonban, októberben és decemberben is a városi sportcsarnokban fogadja riválisait – jelentette be az egyesület hivatalos oldalán.

Az előttünk álló idényben immáron kilenc csapattal rajtol a MEVZA-kupa, amely a valaha volt legerősebbnek ígérkezik, már ami a felhozatalt illeti. Ez is közrejátszott abban, hogy csapatunk rövid szünet után ismét megméreti magát, de kellett hozzá egy jelentős szervezetbeli átalakulás is. Ugyanis az a botrányos bánásmód, amit a MEVZA tanúsított felénk a 2019-es Final Four rendezését illetően, nem hagyott más választást, mint bojkottálni a szövetség égisze alatt lebonyolított versenyeket.

– Klubunk deklarálta, hogy a szövetség korábbi, osztrák vezetését nem tekinti legitim tárgyalópartnernek, emiatt az előző három szezonban nem álltunk rajthoz a MEVZA-kupában, amely nívóját és szervezettségét illetően messze elmaradt a korábbiaktól – fogalmazott Baran Ádám klubelnök.

Azóta már új szelek fújnak, idén áprilisban lezajlott a rendszerváltás, amelynek elősegítésében a BRSE élen járt. A CEV központjában, Luxembourgban tartott ülésen Baran Ádám is részt vett, aminek eredményeként a MEVZA-ban új vezetőség állt fel, sőt, a szervezet központja Bécsből Zágrábba került át. A megválasztott menedzsment elkötelezett abban, hogy nívós sorozatot hozzon össze, a korábbiakban ellentétben pedig folyamatos volt a kommunikáció a felek között. Miután megkaptuk a szükséges garanciákat, az indulás mellett döntöttünk.

– Többször fontolgattuk már, hogy el fogunk indulni, idén pedig értesültünk róla, hogy az ukrán és az izraeli bajnok is benevez, ezzel minden eddiginél nívósabb mezőny jöhet össze. Az új kiírásban az kikötés volt, hogy Ukrajnában és Izraelben sem lehet majd mérkőzést rendezni, így végül a kilenc nevező csapat összesen négy darab, egyenként háromcsapatos minitornán abszolválja a körmérkőzéseket. A MEVZA mostantól direkt hétközi fordulókkal tervez, és úgy jelölte ki ezeknek a tornáknak az időpontjait, hogy semmivel ne ütközzön, azaz a Bajnokok Ligájával, a CEV-kupával és a Challenge-kupával sem – foglalta össze az alapvető változásokat a BRSE technikai igazgatója.

Már a menetrend is elkészült: az első tornát 2022. október 11-13., a másodikat december 27-29., a harmadikat 2023. január 4-6., a negyediket pedig január 24-26. között rendezik.

– Azt már korábban is tudtuk, hogy a másodikat mi fogjuk rendezni, az első pedig egészen mostanáig kérdőjeles volt. Az eredeti tervek szerint a csehországi Kutna Horában állomásozó ukrán bajnok Prometey lett volna annak a házigazdája, ám a klub jelezte, hogy szervezési nehézségekbe ütközött, így mi átvállaltuk a rendezést, amire szerdán a MEVZA is áldását adta – mondta el Varga Róbert.

Az első tornának már a részletes programja is megvan: a BRSE október 11-én a Mariborral, 13-án pedig a Prometey-jel mérkőzik meg, október 12-én a szlovén és az ukrán gárda csap össze meg egymással. A kétszeres kupagyőztes december végén az osztrák Linzet és a horvát Mladost Zagrebet fogadja, míg január elején a szlovén Kamnikhoz látogat, ahol a hazaiak mellett a horvát Kastela vár rá. A Swietelsky-Békéscsaba az alapszakaszt Bécsben zárja január végén, ahol a házigazda Sokol Post Schwechat és az izraeli Maccabi Haifa lesz a két ellenfelünk.

Az alapszakaszból a négy legjobb csapat jut tovább, amelyek oda-visszavágós rendszerben döntik el, ki jut a fináléba. A terv pedig az, hogy a Bajnokok Ligájához hasonló SuperFinalre kerül sor, azaz egy eseményen belül rendezik a férfi és a női döntőt.

Ami a csapatokat illeti, az ukrán bajnokot akkor sem szabad leírni, ha a háború miatt kénytelen a hazájától távol játszani. A csabaiak a Maccabi Haifával öt évvel ezelőtt emlékezetes párharcot vívtak a CEV-kupában, amit győztesen zártak, az izraeli csapat emellett rendszeres szereplője az európai kupasorozatoknak. A két szlovén csapattal, a Calcit Kamnikkal és a Mariborral jól ismert ellenfél, akárcsak a Mladost Zagreb. A szintén horvát Kastela idén a Challenge-kupában is elindul. A két osztrák együttes kicsit gyengébbnek tűnik első látásra, de semmiképp sem szabad lebecsülni őket.

További programok »

Sport

Óriási bravúr! Az Előre NKSE idegenben győzte le az El-ben szereplő Siófokot

A 6. helyezett Siófok otthonában folytatta a női kézilabda NB I küzdelmeit a 12 fordulót követően utolsó előtti pozíciót elfoglaló Békéscsabai Előre NKSE kedden. A viharsarki együttes óriásit ment, hiszen a Mosonmagyaróvár ellen aratott siker után, immáron másodjára győzött le egy Európa-ligában szereplő együttest, ráadásul ez volt az első idegenbeli diadala ebben az első osztályú szezonban.
2023. január 31. 20:09
FEL