Röplabda: Hátrányból fordított a BRSE, csabai siker Nyíregyházán - galériával

2020. október 24. 21:18 | Papp Ádám Sándor

Rangadót rendeztek a női Extraliga 4. fordulójában, miután a Fatum-Nyíregyháza és a Swietelsky-Békéscsabai Röplabda SE csapott össze szombat este a Continental Arénában. Mindkét együttes a találkozóig veretlenül állt a 2020/21-es bajnoki szezonban.

A két együttes összecsapása mindig látványos és fordulatos röplabdát hoz, hiszen a csapatok a múltban több alkalommal találkoztak Magyar Kupa vagy éppen a magyar bajnoki döntőben, emlékezetes és közönségszórakoztató játékot bemutatva.

Csabai ponttal indult útjára a két végső győzelemre is esélyes csapat idei első mérkőzése. Grudina centertámadása juttatta előnyhöz a vendégeket, majd Vander Weide és Pekárik is feliratkozott a pontszerzők közé, Drpa blokkjával pedig hárommal vitt a BRSE (2:5). A csapatok a folytatásban felváltva szerezték a pontokat, a nagyszámú közönség szép labdameneteket láthatott, de akadtak mindkét oldalon technikai hibák is. A Nyíregyháza pontosabb fogadásának köszönhetően 11-nél utolérte a vendégeket, majd átvette a vezetést (13:11). Tóth Gábor vezetőedző kettős időkéréssel próbálta felrázni a csabai lányokat, miután megduplázta előnyét a szabolcsi gárda. Küzdött a BRSE, de a hátrányból nem sikerült faragni a szett hajrája előtt (20:15). Az Újpest ellen remeklő Bezsonova és Cicic is pályára lépett vendég oldalon és úgy tűnt, hogy megszorongathatja a hazai együttest a viharsarki gárda (22:18). A blokkról kifelé pattant a labda, a nyitás hosszúra sikerült – nem volt szerencséjük a csabai lányoknak és a Nyíregyháza megnyerte a nyitójátszmát (25:19).

 

(Fotó: Kuti István)

 

Hazai ponttal kezdődött a második etap, amelyre a Békéscsaba pontgyárosa, Drpa válaszolt két gyors bombával (1:3). Hosszú labdamenetek következtek, amelyekből a Nyíregyháza jött ki jobban és 6-nál kiegyenlített, majd átvette a vezetést. Ezt a BRSE azonban nem hagyta szó nélkül: feljavult a csabai nyitásfogadás, a hazaiak hibákat vétettek és Drpa ismét előnyhöz juttatta csapatát (7:10). A folytatásban ment az adok-kapok mindkét oldalon, Vander Weide támadásban, míg Grudina védekezésben brillírozott, amellyel ötre nőtt a vendégek előnye a hajrához közeledve (13:18). A hazaiaknál érkezett Varga és Genesis, becserélésükkel újra partiba került a Nyíregyháza (16:19). A szabolcsi lendületet Tóth Gábor időkéréssel törte meg, majd érkezett Vander Weide és Glemboczki, akik értékes pontokat szereztek (16:22). A pontra az i-t végül a csabaiak saját nevelésű fiatal játékosa, Glemboczki tette fel, aki a BRSE utolsó két pontját megszerezve hozzájárult ahhoz, hogy csapata kiegyenlítse a találkozó állását (18:25).

A csapatok a harmadik etap elején felváltva szerezték a pontokat és egymás hibáiból éltek. Glemboczki ott folytatta, ahol az előző szett végén abbahagyta, ő szállította a csabai pontok többségét (7:7). A folytatásban továbbra is az adok-kapok jellemezte a meccs képét, mindkét együttes tudta, sorsdöntő lehet, hogy ki jut előnyhöz. Pekárik brillírozott: előbb támadásból volt eredményes, majd egyszemélyes falként osztott ki egy óriási blokkot, amelyet követően három ponttal lépett meg a BRSE (9:12). A Nyíregyháza időkérése után ismét felváltva szerezték a pontokat az együttesek, a Békéscsaba tartani és növelni tudta előnyét a végjátékhoz közeledve (14:18). Rettenetes jelenet következett a mérkőzésen: ugrás után kellemetlenül landolt Bezsonova, aki a földön maradt és bal térdéhez kapott. Az orvosi stáb azonnal a játékoshoz sietett, akinek sérülése komolynak tünhet, hiszen nem saját lábán hagyta el a pályát. A játék azonban folytatódott és a nyírségiek voltak jobb lelkiállapotban (17:18). Egy időkérés után erőt vettek magukon a csabai lányok: Vander Weide ászt nyitott, majd Drpa osztott ki egy óriási sáncot (18:22). A bírói ítéletet firtatta Németh Szabolcs nyíregyházi vezetőedző, akinek próbálkozását sárga lappal jutalmazta a játékvezető. Zárkóztak a hazaiak, 21:23-nál Tóth Gábor kért időt. 22:24-re is vitt a BRSE, de nem tudták lezárni az etapot, Varga egyenlített 24-nél. Öt játszmalabdát hárított a Nyíregyháza, majd Vander Weide juttatta előnyhöz csapatát, a maratoni hosszúságú szett végére pedig Drpa tett pontot, így 2:1-re már a Békéscsaba vezetett (27:29).  

 

(Fotó: Kuti István)

 

Villámrajtot vett a BRSE a negyedik etap elején: kemény nyitásokkal és sáncmunkával megszerezték a vezetést (1:3). A folytatásban többet hibázott a vendég csapat és kiegyenlített a Fatum, majd a csabai rövidzárlatot kihasználva átvette a vezetést (8:5). Öttel is vezetett a Nyíregyháza, de nem adta fel a Békéscsaba és kivárásra játszva kihasználta az ellenfél hibáit (10:9). Időt kért a házigazda, amely után tovább növelték előnyüket (16:13). Beragadtak a hazaiak, Glemboczki nyitására nem talált ellenszert a Nyíregyháza, a fiatal játékos két ászával és több kemény löketével megszerezte az előnyt csapatának (16:19). A szabolcsi időkérés után ismét lendületesen szállt be Varga, aki hozzásegítette csapatát az egyenlítéshez (20:20). Két BRSE-hiba után a Fatumnál volt az előny, de a hazaiak is idegesen játszottak (22:22). Vander Weide ütése után újra a Békéscsabánál volt az előny és Pekárik blokkja mérkőzéslabdát jelentett a csabai lányok számára. Kosekova nem hibázott: korábbi csapata ellen, ászértékű nyitásával 25:22-re a BRSE nyerte a szettet és 3:1-re a közel 120 perces rangadót. 

A Swietelsky-Békéscsbai Röplabda SE győzelmével a tabella első helyén áll 11 szerzett ponttal. A BRSE október 29-én, csütörtökön 17 órától a Szent Benedek RA otthonában folytatja az Extraliga küzdelmeit.

 

Galéria

FEL