Röplabda: A Nyíregyháza nagy csatában vette el a BRSE veretlenségét - galériával

2020. december 13. 21:23 | Kovács Dávid

A Swietelsky-Békéscsabai Röplabda SE szoros, több, mint két órás mérkőzésen 3-1-es vereséget szenvedett a Fatum-Nyíregyházától a női Extraliga 11. fordulójában.

SWIETELSKY-BÉKÉSCSABAI RÖPLABDA SE – FATUM-NYÍREGYHÁZA 1-3 (-23, 27, -23, -22)

Békéscsaba. Vezette: Bátkai-Katona, Tillmann.

BRSE: Pekárik 17, Drpa 9, Glemboczki 11, Grudina 10, Koseková 2, Vander Weide 23. Csere: Molcsányi (liberó), Cicic. Vezetőedző: Tóth Gábor. FATUM: Pintér 7, Najdics 2, Radosová 19, Ortiz 16, Lacombe 13, Vaszileva 17. Csere: Tóth F., Tóth D. (liberók), Francesco 1, Varga E. 10, Fuchs. Vezetőedző: Németh Szabolcs.

A csabai együttes tíz mérkőzés után veretlenül várta a Nyíregyháza elleni összecsapást. A két együttes októberi csatáját a BRSE 3-1-re nyerte, azonban azon a mérkőzésen szenvedett súlyos sérülést Anastasiya Bezsonova, aki jelenleg műtétje utáni rehabilitációját végzi. A klub helyére igazolta a ciprusi Manolina Konstantinout, akinek bemutatkozására azonban még várnia kell a drukkereknek. A szabolcsiak csak a Csabától szenvedtek eddig vereséget, ráadásul több hiányzó ellenére is 3-0-ra diadalmaskodtak a Kaposvár otthonában, most pedig már teljes kerettel várták a rangadót.

A nyíregyháziak kezdték jobban a meccset, a BRSE rossz nyitásfogadásai után a vendégek három ponttal elléptek, Tóth Gábor pedig ki is kérte az első idejét (1-4). A Fatum 7-2-re is vezetett, amikor Lindsey Vander Weide egy jó ütéssel és egy blokkal érkezett meg a mérkőzésbe (4-7). Több blokk és Grudina kiváló megoldása után már a hazaiak álltak jobban, így Németh Szabolcs is magához rendelte együttesét (11-10). Folytatódott a hullámzás, Radosova vezetésével négy Fatum-egység következett és egy újabb BRSE-időkérés (11-14). Ralitsa Vasileva is rákapcsolt, újra négyre nőtt a szabolcsi előny (15-19). A vendégek azonban több szervát is rontottak, könnyű pontokhoz juttatva ellenfelüket: döntetlennél és Fatum-időkérésnél kezdődött a szetthajrá (20-20). Lacombe Zsófia ütései megint a Nyíregyházát lökték előrébb, majd Kosekova hiába hárította az első szettlabdát, a másodikat már Radosova értékesítette (23-25).

 

Kiélezett csata, csabai egyenlítés

 

A második szettet a házigazda kezdte jobban Pekárik és Vander Weide megoldásaival három volt a csabai előny (5-2). Zsinórban megszerzett három ponttal egyenlített a nyírségi gárda, ezt követően azonban újra a BRSE pillanatai következtek, Németh Szabolcs pedig meg is szakította a játékot (10-7). A BRSE öttel is meglógott, a vendégek pedig feladócserével és Varga-Inneh Elizabet beállításával frissítettek (13-8). Utóbbi jót tett a Fatumnak, a meccs leghosszabb labdamenetét is a vendégek nyerték, de az egyenlítés nem sikerült a csabai időkérést követően (17-15). Kritikus pillanatban a hazaiak lendültek tovább, a vendégek mestere pedig próbált kapaszkodni az utolsó szalmaszálba és időt kért (21-17). Nem is adták fel a szabolcsiak, sorozatban négy ponttal egyenlítettek, Vander Weide két akciója sem volt sikeres rövid időn belül, de harmadikra javított (22-21). Ortiz blokkja és ászértékű nyitása fordítást eredményezett, mégis a BRSE jutott először szettlabdához (24-23). Izgalmas, fordulatos hajrá kezdődött, Varga akár el is dönthette volna a szettet, de végül Glemboczki Zóra jó megoldásai kellettek a hazai egyenlítéshez (29-27).

 

(Fotó: Kuti István)

(Fotó: Kuti István)

 

Négypontos hátrányból fordított a Fatum

 

Varga pontjai vezették fel a harmadik etapot, a Fatum ragadta magához a vezetést (1-3). A házigazda azonban négy ponttal reagált, többek között a meccs leglátványosabb labdamenetét megnyerve, Németh Szabolcs pedig rá is nyomott az időkérést jelző gombra (5-3). Feljavult a csabai blokkmunka, ez pedig pontokat is eredményezett (8-4). A Nyíregyháza nem akart leszakadni, a BRSE azonban centerből Pekárik Eszter és Tina Grudina pontjaival színesítette a játékot (11-8). A Fatum javított a mezőnymunkán és feljött egy pontra, nem engedte ellépni ellenfelét (15-14). Az első két szettben gyengébben teljesítő Marta Drpa jó ütése után újra a nyírségiek kértek időt, nem szerették volna, hogy elússzon a szett (19-15). Jött is a Fatum két légiósa, Vasileva és Radosova, majd Drpa rossz megoldása, a sakkjátszma pedig Tóth Gábor két játékmegszakításával folytatódott rövid időn belül (19-20). Szokás szerint kiélezett szetthajrá indult a vezetés megszerzéséért: Ortiz juttatta játszmalabdához a szabolcsi csapatot, amely egy blokkal meg is nyerte a felvonást (23-25).

 

A Nyíregyháza került a hullámvasút tetejére

 

A 2-1-es vezetést szerző Nyíregyháza jól is startolt a negyedik etapban (2-4). Vander Weide és Pekárik egy-egy bravúros megoldással tartotta látótávolságon belül csapatát (7-8). Két nyírségi pont után Tóth Gábor időt kért, ami használt is, Glemboczki Zóra ejtésével pedig sikerült az egyenlítés (10-10). A Csaba tudott újítani és fordítani, a hullámvasút viszont nem állt meg: négy nyírségi pont és csabai időkérés következett (14-17). A vendégek szokatlan rontással, felállási hibával juttatták ponthoz a Csabát, majd Vander Weide tüzelte társait két nagy bombával (20-19). Pekárik ugyan rontott egy nyitásfogadást, de egy jó akcióval életben tartotta a csabai reményeket (21-22). A Fatum azonban nem engedte ki a kezéből a győzelmet, Lacombe Zsófia előbb meccslabdához juttatta csapatát, majd a második lehetőséget értékesítette is (22-25).

 

(Fotó: Kuti István)

(Fotó: Kuti István)

 

A Fatum-Nyíregyháza kiváló mezőnymunkát mutatott be, a kiélezett szituációkból jobban jött ki és magas színvonalú mérkőzésen, 3-1-es győzelemmel vette el a csabaiak veretlenségét. A BRSE február óta először veszített bajnoki találkozót, ebben a szezonban pedig a tizenegyedik összecsapáson kapott ki először. A tabellán továbbra is a csabaiak is vezetnek, a szabolcsi gárda azonban megközelítette legyőzött riválisát. A BRSE jövő szombaton rangadóval zárja az évet, amikor a Vasas érkezik a Viharsarokba.

 

Mestermérleg


Tóth Gábor: Kétszer is nagy előnyt adtunk le, ami ezen a szinten nem megengedhető. A harmadik játékrész volt a mérkőzés kulcsa, ott nem tudtunk élni a kínálkozó lehetőséggel, ami megbosszulta magát. Gratulálok a Nyíregyházának, nagyon jól játszottak.

Németh Szabolcs: Ahogy már a mérkőzés előtt lehetett rá számítani a két legjobb formában lévő csapott össze. A szettek is bizonyítják, hogy nüanszokon múlt minden labdamenet, ami ma a mi javunkra döntött. Mindkét csapatnak egy-egy veresége van a másiktól, készülünk tovább. Mindkét csapat megérdemli azt a pozíciót, amit betöltenek a bajnokságban, hiszen magasan a legmagasabb szintű röplabdát játsszák.

 

 

Galéria

Sport

Azok a csodálatos Bökfi gének

Pár hete új mini portréfilm-sorozatot indítottunk. Videóinkban elsősorban Békés megye ismeretlen ismerőseit mutatjuk be – lehetőleg 240 másodpercben. Hiszen négy perc bőven elég ahhoz, hogy bárkiről is „leolvadjon” a külső máz és kirajzolódjon az ember. Ezúttal Bökfi Réka rúdsport-oktató következik.
2021. április 12. 15:39
FEL