Röplabda: A higgadtabb Vasas Csabán jutott a kupadöntőbe - galériával

2022. február 2. 20:56 | Kovács Dávid

A Swietelsky-Békéscsaba 3-2-es vereséget szenvedett az MVM Női Magyar Kupa elődöntőjének visszavágóján, így a Vasas végül kettős győzelemmel jutott a sorozat fináléjába.

Swietelsky-Békéscsaba – Vasas Óbuda 2:3 (-24, -20, 28, 12, -10)
Békéscsaba, Városi Sportcsarnok, 800 néző. Vezette: Tillmann, Árpási.
BRSE: Glemboczki 4, Zólyomi 11, Drpa 34, Klisura 16, Strunjak 5, Kornienko 7. Csere: Molcsányi (liberó), Pekárik 8, Karhu 4. Vezetőedző: Tóth Gábor.
VASAS: Boyko 7, Kalicanin 2, Bannister 12, Török 6, Abdulazimova 4, Király-Tálas 1. Csere: Bamba, Juhár (liberók), Papp O. 3, Fábián, Vezsenyi 9, Zernovic 9, Takács 10, Kump 5. Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos.

A párharc első mérkőzését 3-0-ra nyerte a Vasas, így a csabaiak nehéz feladat előtt álltak, hiszen 3-0-s vagy 3-1-es siker után az aranyszettben is diadalmaskodni kellett. Pontosabban kellett volna, mert a Vasas eltökélten, pontosabban röplabdázott ezen az estén!

A meccset a vendégek nyitották jobban, a télen igazolt, az első összecsapáson 17 pontot szerző amerikai Tylor Bannister elemében volt, Tóth Gábor pedig pár perc után időt is kért (2-6). Ez jót is tett a hazaiaknak, Sara Klisura bombája után már hazai előnyt mutatott az eredményjelző (8-7). A szerb csapatkapitány újabb pontos befejezése után a Vasas görög mestere is magához szólította csapatát (12-10). Hazai oldalon Marta Drpa, a vendégeknél Török Kata is beszállt a pontgyártásba, mindkét csapat tudta, hogy fontos a jó kezdés! A BRSE rátett egy lapáttal, így a fővárosiak a szetthajrá előtt ismét időt kértek (17-13). Glemboczki Zóra több rossz megmozdulása után előbb zárkózott, majd a vezetést is visszavette a Vasas (19-20). A házigazda hárompontos hátrányban sem adta fel, két jó blokk, majd Drpa bombája után ismét nyílt volt a csata (22-22). A hajrában három nyitást is elrontott a Csaba, a higgadtabb piros-kékek Bannister révén a második szettlabdát értékesítették, ezzel közel kerültek a továbbjutáshoz (24-26).

A második szett első pontja a vendégeké volt, de Ema Strunjak két jó megoldásával a hazaiak is megérkeztek a szettbe (3-2). Ismét a nyitások kerültek a főszerepbe: a csabaiak hibáztak, Török Kata pedig ásszal jelentkezett (7-8). Tóth Gábor nem lehetett elégedett, csapata pillanatok alatt hárompontos hátrányba került, így időt is kellett kérnie (8-11). A hazai mester cserékkel is próbálkozott, Pekárik Eszter és a finn Salla Karhu is érkezett, talán ettől, de újra éledezni látszódott a hazai csapat (13-13). Fej-fej mellett haladtak a csapatok, de Király-Tálas Zsuzsanna ásza és Sanja Kalicanin blokkját követően ismét a BRSE tartott „kupaktanácsot” (16-18). A pontosabb fővárosiak nem engedték ki a kezükből az irányítást, hiába zárta le Sara Klisura a meccs leglátványosabb labdamenetét, Ayshan Abdulazimova kiharcolta a szettlabdát, majd a döntőt érő pontot is elhelyezte a csabai térfélen (20-25).

 

(Fotó: Kuti István)

(Fotó: Kuti István)

 

A csalódott hazai együttes próbált legalább szépíteni a párharcban a továbbjutás tudatában kezdő sorát gyakorlatilag lecserélő Vasassal szemben. A csapatok sokáig fej-fej mellett haladtak, a házigazda kétszer harcolt ki hárompontos előnyt, de döntetlennél Tóth Gábor szakította meg a játékot a szetthajrá előtt (17-17). Sőt, a Vasas a vezetést is átvette, fordulatos csata alakult ki a játékrész végén, amelyet Marta Drpa zárt le, így a Csaba megnyerte az első szettjét a párharcban (30-28). A negyedik szettet is a szebb búcsúban bízó házigazda nyitotta jobban, pár perc alatt tízpontos hátrányban volt a magyar játékosait pályán hagyó Vasas (13-3). A házigazda fogát összeszorítva hajtott legalább az egyenlítésért, amely szűk két óra játék után sikerült (25-12). A Vasas motiváltan kezdte a győztes kilétéről döntő szettet, a hazaiak edzője 6-3-as hátrányban hívta magához először csapatát. A piros-kékeknél Takács Doroti állt a csapat élére, de mindenki hozzátette a magáét, így a vendégek a kettős győzelmet is kiharcolták a meccs végén (10-15). 

A csabaiak március közepén a Fatum Nyíregyháza ellen játszhatnak a bronzéremért, míg a Szent Benedek története első kupadöntőjét a Vasas ellen játszhatja. Tóth Gábor csapata vasárnap már újra pályán lesz, amikor az UTE érkezik a városi sportcsarnokba. A találkozót a behir.hu közösségi oldalán élőben közvetítjük!

 

Galéria

 

További programok »

FEL